IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия глоби Vodafone с над 220 млн. долара

Това не е първият проблем между мобилния оператор и индийския регулатор, които спорят за над 2 млрд. долара от 2007 г.

13:30 | 04.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мартен Питърс, изпълнителен директор на Vodafone India.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мартен Питърс, изпълнителен директор на Vodafone India. Снимка: Ройтерс

Индийското правителство глоби британския телекомуникационен гигант Vodafone с над 220 млн. долара, предаде Bloomberg, цитиран от Bulgaria On Air. Регулаторите твърдят, че в периода от 2008 г. до 2011 г. компанията е подала невярна информация за своите приходи и е ощетила държавната хазна.

"Мобилните оператори в Индия плащат лицензите си на Министерството на телекомуникациите. Те се изчисляват спрямо ръста в приходите им на годишна база. Ведомството твърди, че Vodafone е изчислила грешно приходите си или е занижила умишлено годишния ръст“, обясни Танви Шукла от Bloomberg.

Tова не е първият проблем на компанията с индийския телекомуникационен регулатор – те се опитват да уредят данъчен спор за над два млрд. долара, свързан с придобиването на Hutchison Telecoms през 2007 г., припомня Шукла. Vodafone води и дела за предоставяните от нея 3G роуминг услуги. 

Големите телекоми в Индия са сключвали договори помежду си за тези услуги, които обаче бяха обявени за незаконни от регулатора.

„Глобата от индийските власти няма да се отрази добре на компанията. Срокът за плащането ѝ е 15 дни, а лошото е, че  по всяка вероятност това няма да е последният юридически проблем в сагата. С други думи - тече подготовката за следващия рунд от битката между мобилния гигант Vodafone и индийското телекомуникационно министерство", обобщава Шукла.

Вижте подробности във видеоматериала на Bloobmerg тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още