IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Vodafone усети кризата

Слабият бизнес в Южна Европа и силната конкуренция на Север помрачиха резултатите на мобилния концерн

12:27 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Турция (на снимката магазин на веригата в Истанбул) операторът отчита стабилни приходи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Турция (на снимката магазин на веригата в Истанбул) операторът отчита стабилни приходи. Снимка: Ройтерс

Британският мобилен оператор Vodafone отчита по-слаби приходи от продажби в периода между април и юни заради продължаващия слаб бизнес в Южна Европа и засилването на конкуренцията в Германия, предава Bloomberg.

Приходите през първото тримесечие на текущата финансова година (края на март) намаляват след коригиране за валутни ефекти и придобивания с 3,5% на годишна база, обяви британската компания в петък. Анализаторите очакваха обаче малко по-голям спад. Акциите отчетоха лек ръст в сутрешната търговия с 0,76 на сто при малко по-слаб като цяло пазар.

С включените приходи от всички компании в групата общите продажби за отчетния период възлизат на 10,2 млрд. британски лири (11,8 милиарда евро). В Северна и Централна Европа обаче конкуренцията се увеличава все повече, отчита британският концерн. Това се отнася по-специално за Германия и домашния пазар във Великобритания. Главният изпълнителен директор Виторио Колао обаче говори за "добър" старт на годината. Растежът в развиващите се икономики се е ускорил. Той също така потвърди перспективите на компанията за текущата фискална година.

И планираната сделка за германския кабелен оператор Kabel Deutschland за общо около 7,7 милиарда евро трябва подсили групата във важния германски пазар. Vodafone предлага на акционерите на Kabel Deutschland по 87 евро на акция. Висшият мениджмънт на компанията, листвана на MDAX, препоръча приемане на офертата. Въпреки това обаче сделката въобще не е гарантирана, след като федералната антикартелна служба размаха предупредително пръст.

Главният изпълнителен директор на ведомството Андреас Мунд заяви наскоро, че всяко придобиване на германския пазар на кабелна телевизия налага интензивно разследване. Все още е неясно дали настоящото разследване ще се проведе от органа в Бон, или на по-високо равнище – от Европейската комисия. Kabel Deutschland е представен в 13 от 16 федерални провинции и с 8,5 милиона домакинства за клиенти е най-големият германски кабелен оператор.

В бизнеса на Vodafone през последното тримесечие силно отражение намери и напрегната икономическа ситуация в Европа и нарастващата конкуренция. Така приходите в Германия се свиват с 5,1%, а на местния пазар спадът е в размер на 4,5%. Това се дължи главно на нарастването на конкурентния натиск.

В Испания и Италия Vodafone губи приходи с двуцифрен ръст, като тук освен конкуренцията силно влияние оказва и продължаващата слабост на икономиките в много страни от Южна Европа. За сметка на това  групата се радва на силен ръст в развиващите се пазари като Турция (15,5%) и Индия (13,8%).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още