IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витаят слухове за продажбата на BlackBerry

От доста време компанията изпитва финансови затруднения и губи клиенти

12:07 | 09.08.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	От BlackBerrу, които се надяват новата линия BlackBerry 10 да обърне негативните тенденции, отказаха да коментират слуховете. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От BlackBerrу, които се надяват новата линия BlackBerry 10 да обърне негативните тенденции, отказаха да коментират слуховете. Снимка: Ройтерс

Витаят слухове, че производителят на мобилни телефони BlackBerry може да бъде продаден, пише Ройтерс. Според източниците, пожелали да останат анонимни, причината са финансовите затруднения на компанията.

Те твърдят, че изпълнителният директор Торстен Хайнс и Бордът на директорите сериозно обмислят варианта за продажба на BlackBerry. Процедурата ще им даде възможност да решат проблемите на компанията, като я свалят от публично търгуване, смятат анонимните източници.

Тази сделка обаче не стои на дневен ред и компанията не е започнала обсъждането на продажбения процес. Дори и да опита, за BlackBerry ще бъде трудно намирането на купувач, който да осигури частно финансиране. Компанията постоянно отчита загуби и губи клиенти. Поради тази причина фирмите с частни капитали и евентуалните купувачи могат и да не проявят интерес

От началото на годината акциите на компанията са изгубили 19% от стойността си. Пазарната й капитализация се срина от върха от 84 млрд. долара през 2008 г. до 4,8 млрд. долара.

От BlackBerrу, които се надяват новата линия BlackBerry 10 да обърне негативните тенденции, отказаха да коментират слуховете.

Миналия месец Торстен Хайнс успокои, че компанията се движи в правилната посока и просто се нуждае от малко време, за да разреши проблемите си. Той обяви, че през следващите осем месеца все повече мобилни телефони ще работят с операционната система BlackBerry 10. Компанията обмисля възможност да вземе лиценз за своя софтуер BlackBerry 10, както и да създаде нови партньорства.

Според източниците наскоро BlackBerry са провели разговор с фирмата за частни капитали Silver Lake Partners за евентуално сътрудничество в сектора на корпоративните технологии. Silver Lake е въвлечена в битката за закупуването на Dell и за това предлага 25 млрд. долара. Ако компанията успее да купи Dell, едната възможност, която стои пред Silver Lake, е да си сътрудничи с BlackBerry за навлизането на пазара на мобилни технологии – област, в която Dell не успя да набере скорост. От Silver Lake също отказаха да коментират.

Напрежението върху мобилния производител се увеличава. Продажбите на BlackBerry 10 са далеч под очакванията на анализаторите. Това определено повдига въпроса дали компанията ще съумее да се пребори за пазарен дял с доминиращите iPhone на Apple, апаратите Galaxy на Samsung и устройствата, опериращи със системата Android на Google.

Някои инвеститори съветват компанията да разгледа всички възможни варианти – от продажбата на част от бизнеса до продажбата на цялата компания. От две години насам пък фирмите с частни капитали проявяват интерес към BlackBerry, но и до този момент те не успяват да започнат каквито и да било разговори за сключването на евентуална сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikolay_Bozukov
преди 10 години
Имам чувство ,че някои хора само следят грешките вместо да четат новините ,ако се интересуват смисъла на статията е повече от ясен и преди корекцията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
kabby
преди 10 години
Така е, но когато се каже "американска" обикновенно се разбира от САЩ. Със същия успех може да се каже и че Телефонос де Мехико е "американска" компания - Мексико се намира на същия континент. Географски коректния израз би бил "северноамериканска компания" ако трябва да изпадаме в някаква буквалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
dobri
преди 10 години
Америка е континент. Канада се намира в северна Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 10 години
Здравейте, благодаря за забележката, коригирано е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
kabby
преди 10 години
Още в първото изречение има грешка - RIM (собственик на BlackBerry) не е американска компания. Global headquarters: Waterloo, Ontario, Canada.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още