IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия блокира споразумение на Vodafone и Bharti Airtel за 1,8 млрд. долара

Блокирането на повторен търг на ценен свободен радиочестотен спектър е удар за двата най-големи телекома в страната

09:48 | 03.02.14 г.
Индия блокира споразумение на Vodafone и Bharti Airtel за 1,8 млрд. долара

Развиващият се телекомуникационен сектор в Индия е поставен под натиск, след като Върховният съд на страната отхвърли в последния момент молбата на Vodafone и Bharti Airtel за отлагане на споразумение на стойност 1,8 млрд. долара.

Решението на съда е удар за двата най-големи телекома в страната според размера на приходите. Двете дружества бяха подали молби за блокиране на повторния търг на ценен свободен радиочестотен спектър, който притежават в по-големите градове, включително Мумбай и Ню Делхи.

Bharti и Vodafone сега ще трябва да участват в нова процедура за издаване на лицензии в тези градове, които изтичат по-късно тази година.

Търгът на спектъра е третият опит на правителството на Индия в последната година и половина да отдаде за ползване честотата. В едно от наддаванията предложената сума нарасна до 113 млрд. индийски рупии (1,8 млрд. долара), припомня FT.

Задействането на тръжната процедура вероятно щe отнеме повече от седмица, през която властите ще опитат да коригират нормативните си изисквания. От 2012 г. насам Върховния съд на Индия анулира повече от 100 мобилни лицензи, основавайки се на неправилното разпределение и съмнения за корупция.

Решенията на местните власти изкараха от пазара редица чуждестранни играчи, което понижи конкуренцията. Сред напусналите бяха норвежката Telenor и руската Sistema.

Осем компании са се регистрирали да наддават в търговете през тази седмица. Освен Vodafone и Bharti в списъка попада и Reliance Industries, собственост на милиардера Мукеш Амбани. Телекомът планира да започне през тази година ултрабърз пренос на данни чрез услугата 4G.

"Това не е първият търг, в действителност е третият. Така че аз мисля, че кандидатите ще бъдат разумни, въпреки че Reliance има нещо като уайлд кард", заяви Суреш Махадеван, телекомуникационен анализатор за Азия в UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още