IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei завладява интернет

Китайската компания вече е вторият по големина доставчик на интернет инфраструктура след Cisco Systems

10:32 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Наскоро Huawei Marine свърза с кабели няколко острова около португалското крайбрежие, дори и за Западна Африка компанията е положила кабелна връзка в един тръбопровод. През юли 2013 г., съвместното предприятие е модернизирало по последните технологии две подводни кабелни секции на Филипините. "Ние просто искаме да бъдем сред първите трима в индустрията", казва Найджъл Байлиф, главен изпълнителен директор на Huawei Marine. По думите му съвместното предприятие било по-активно и успешно в печеленето на договори от много свои конкуренти. „Ние работихме, докато те - не".

Но компанията все още има да извърви дълъг път. Huawei Marine може да се похвали само с един проект на далечни разстояния, а само малък дял от оборота се дължи на бизнеса с подводни кабели, както е видно от данните на компанията за проучване на пазара TeleGeography. Приходите от продажби на дълбоководни кабели са скромни: телекомуникационните компании вече харчат по-малко от 2 милиарда долара на година за нови подводни кабели, а през 2001 г. тази сума бе около 14 милиарда долара.

Успехът на компанията идва от цената. За оборудване на Huawei се плаща само малка част от огромните разходи за услугите на конкурентите. Когато главният изпълнителен директор на Hibernia Networks Бярни Торвардарсон сравнява цените за подновяване на дълбоководните кабели в Атлантическия океан през 2006 г., той отбелязва, че цената на високопроизводителното лазерно оборудване от Huawei възлиза само на една трета от стойността на това, което изисква следващият най-евтин конкурент.

Въпреки това един основен недостатък са опасенията за безопасността. В доклад на Конгреса на САЩ през 2012 г. пишеше, че Huawei представлява риск за сигурността на Съединените щати, като там се предполага, че американски граждани могат да бъдат шпионирани с телекомуникационното оборудване на китайците. Huawei неколкократно отхвърли тези твърдения. Но щетите са направени: американски телефонни и кабелни доставчици са разтревожени и избягват от този момент нататък продуктите на Huawei. Говорителят на Huawei Бил Плъмър междувременно изказва съмнение относно истинността на доклада на Конгреса на САЩ.

През тази седмица Der Spiegel и New York Times писаха, че американската Агенция за национална сигурност (NSA) е шпионирала Huawei в началото на 2009 г. Тези твърдения се основават на документи от бившия служител на тайните служби Едуард Сноудън. Говорителят на Huawei Плъмър осъди предполагаемия шпионаж и призова цялата индустрия да работи заедно за защитата на корпоративните комуникации.

Huawei, от своя страна, предприе стъпки, за да изчисти името си от опасенията за сигурността. Така например се твърди, че от години уязвимостта на оборудването се проверява от външни одитори. В допълнение, Huawei представи за първи път акционерната си структура.

Независимо от това разработчикът на подводни кабели Ocean Networks дори и не помисля за оборудване от Huawei за новия си телекомуникационен кабел, който трябва да се положи до Панама. „За нас това не беше тема за размисъл", казва главният изпълнителен директор на Ocean Networks Скор Швертфагер. Причината - американските клиенти на едро не биха купили иначе нито една честотна лента от новия кабел - поради опасения за безопасността.

Hibernia, от друга страна, е искала да сключи първоначално договора за 250 милиона долара за свързването с кабел между САЩ и Великобритания с Huawei. Компанията е очаквала, че клиентите, включително и финансови компании, няма да се отблъснат от избора на доставчика на оборудването, казва главният изпълнителен директор Торвардарсон.

Но вследствие на доклада на САЩ от 2012 г. за Huawei някои телеком клиенти се отказват от сделки с китайците, защото се боят да не загубят като клиенти някои ведомства, ако трафикът минава през кабели на Huawei. „Стана ясно, че този пазар е изложен на риск", каза Торвардарсон. Затова в крайна сметка Hibernia се решава да избере американски доставчик, което забавя проекта с две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още