IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкурент на WhatsApp няма нужда от интернет

FireChat е дело на малка компания, която експлоатира вградената в iPhone Multipeer връзка

11:29 | 06.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Платформите за сваляне на мобилни приложения преливат от приложения за безплатен чат – от лидери като WhatsApp до Tango и всички други имитатори. Едно приложение обаче изпъкна в последните дни. То се казва FireChat и бе представено преди две седмици. Засега програмата е предвидена само за iPhone и е интересна с това, че не се нуждае от интернет и мобилна връзка, за да осъществява комуникация между два и повече мобилни апарата.

Това е възможно благодарение на функция на последната версия на мобилната операционна система на Apple – iOS7. Тя се казва Multipeer Connectivity и позволява на смартфоните да се свързват директно чрез Bluetooth или Wi-Fi, като алтерантива на интернет и мобилната връзка. Уловката е в това, че това може да се случи само на разстояние до 30 метра.

FireChat е дело на стартиращата компания Open Garden. Главният изпълнителен директор Миша Бенолиел коментира, че новата апликация демонстрира пълните възможности на смартфон устройствата, дори когато интернет и мобилна връзка липсват. Бенолиел заявява за MIT Technology Review, че компанията му ще отвори вратата пред много разработчици, тъй като програмистите ѝ работят усилено по платформа за приложения, които могат да работят и без интернет връзка. Предварителните планове са те да бъдат съвместими с iOS, Android, OS и Windows базирани устройства. “Това е чудесно решение за мултиплейър игри и чатове”, допълна Бенолиел.

Антъни Дипаскуале, програмист в софтуерната компания Thoughtbot, смята, че FireChat е единственото приложение, което използва “multipeer” връзка, защото повечето разработчици въобще не са наясно за тази вфункция на мобилните устройства. “Надявам се все повече хора да започнат да ползват възможността, която има страхотен потенциал най-вече сред големи групи от хора на едно място, които имат нужда от комуникация помежду си”. Самият Дипаскуале е разработил приложение, използващо Multipeer. То предава музика от едно устройство на друго, което е в близост.

Засега функцията предлага възможност за изпращане на информация директно от едно устройство на друго (или много други), но в бъдеще софтуерът на Open Garden ще може да използва междинни устройства, през които информацията ще преминава транзитно към получателя си. По този начин ще се увеличи разстоянието, на което ще се осъществява комуникацията. Подходът е известен като “mesh networking” и експерти твърдят, че е много по-сигурен от стандартните методи за комуникация, защото информацията минава от едно устройство на друго, без да достига до сървърите на Open Garden или до системите на мобилните оператори. Тя е достъпна единствено до намиращи се в близост потребители на FireChat.

Всичко това означава, че съдържанието и съпътстващата го информация не се съхраняват в централен хъб, който може да бъде атакуван от хакери или правителствена агенция. “Методът е имунизиран и от софтуерни бариери (т.нар. Firewall-и), които са особено популярни в Китай и Северна Корея,” казва софтуерният инженер Мат Томпсън.

Разбира се, Multipeer комуникацията носи със себе си и своите рискове. Подслушването например може да се извършва много по-лесно, тъй като не е необходим достъп до местния трафик, а просто едно устройство, което да е в обхват на потока информация. Въпреки това, подобна възможност за връзка е изключително важна в страни с минимална или никаква инфраструктура. “Google харчи милиарди за изграждането на интернет мрежи, но това не решава проблема с мобилната свързаност,” казва Бенолиел. Според него разпространението на евтини Android базирани устройства ще осмисли този вид комуникация. “Трябва да създадем малки мрежи от устройства, които могат да функционират сами, след което да ги свържем към интернет.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още