IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийски антимонополен орган разреши продажбата на Telekom Austria

Все още обаче няма разрешение от две важни местни ведомства, както и от властите на страните, в които компанията е активна

19:53 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австрийски антимонополен орган разреши продажбата на Telekom Austria

Австрийският антимонополен орган e дал зелена светлина за придобиването на Telekom Austria от мексиканския милиардер Карлос Слим. Компетентният орган BWB няма никакви антитръстови опасения, е заявил говорител на ведомството във вторник, цитиран от Ройтерс.

BWB задели доста време за проверката на сделката и удължи срока с 14 дни до 10-и юни. Органът трябваше да провери какви последици ще има едно придобиване на силно конкурентния австрийски мобилен пазар. Telekom Austria е най-големият оператор в страната пред T-Mobile и Hutchison и държи 43 на сто от пазара.

Въпреки това ведомството ще продължи да наблюдава внимателно пазара, за да гарантира една честна конкуренция, заявява в становище BWB. Органът иска да гарантира, че отделните мобилни оператори и потенциални нови участници няма да са поставени в неравностойно положение.

Чрез своя мобилен концерн America Movil Слим се стреми да придобие мажоритаррен дял в Telekom Austria и предлага цена от 7,15 евро на акция. America Movil обяви в края на април, че е постигнала споразумение с австрийското правителство да получи мажоритарен дял в Telekom Austria, като изкупи участието на миноритарните акционери в оператора срещу 1,96 млрд. евро, както и да инвестира още 1 млрд. евро за увеличение на капитала му.

Към момента мексиканската компания държи 26,81% в телекома, държавното дружество ÖIAG – 28,42%, а дребните акционери – 44,76%. Договорката предвижда австрийското правителство да остане с минимум 25% плюс една акция дял и да има право да номинира изпълнителен директор и председател на борда на директорите. Карлос Слим същевременно ще има между 71 и 75% дял в телекома.

Австрийският телекомуникационен регулатор RTR обяви през предходната седмица, че ще вземе решение през юни във връзка с придобиването на едноличен контрол на бившия държавен монопол от страна на мексиканците. Органът за финансовите пазари FMA също още не е дал разрешение за сделката. Той трябва да проучи сделката, защото телекомът има лиценз за банкова дейност, издаден на дъщерната му компания paybox. Също така разрешение трябва да дадат и властите в европейските страни от Югоизточна Европа, в които телекомът е активен.

В началото на май стана ясно, че базираната в Холандия Carso Teleco, една от компаниите на Слим, е поискала от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разрешение да придобие контрол върху Telekom Austria, а чрез него и над "Мобилтел". Молбата е подадена на 30 април, става ясно от съобщение на страницата на антимонополния орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още