IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разрешава сделката между O2 и E-Plus до дни?

Сливането на третия и четвъртия мобилни оператори в Германия ще образува нов пазарен лидер пред Deutsche Telekom и Vodafone

10:44 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС разрешава сделката между O2 и E-Plus до дни?

Европейската комисия може скоро да вземе решение относно предложеното придобиване на мобилния оператор E-Plus от конкурента O2.

Още през тази седмица може да има разрешение за сделката, съобщава вестник Bild в понеделник, позовавайки се на информирани източници от Брюксел. Комисарят за конкуренцията Хоакин Алмуния е готов да разреши придобиването за 8,6 милиарда евро и да се наложи над съпротивата на националните органи по конкуренция, предава Ройтерс.

Едва през миналата седмица представители на националните органи по конкуренция са се изказали единодушно срещу сделката по време на среща с Алмуния, включително и представителите от Германия, Австрия и Ирландия. Комисията си даде срок за вземане на решение до 10 юли.

Ако сливането успее, третият и четвъртият по големина мобилни оператори в Германия ще се слеят и ще образуват новия лидер на пазара пред Deutsche Telekom и Vodafone.

От близки до органите по конкуренция в Брюксел кръгове наскоро стана ясно, че придобиването ще бъде одобрено при определени условия. Въпреки това обаче новата компания ще трябва да предаде най-малко една пета от капацитетите си на конкуренти без своя собствена мобилна мрежа.

Комисията започна обстойна проверка на обявената в средата на 2013 г. сделка, защото има опасения за увеличаване на цените на мобилните услуги в Германия след сливането.  Испанската компания майка на O2 – Telefonica, предложи редица отстъпки, включително помощ за стартирането на нов конкурент.

Наскоро Telefonica реши да отговори на загрижеността на европейските власти, като сподели до 7% от своя съществуващ мрежов капацитет с три виртуални оператора - Freenet, Drillisch и Unitymedia KabelBW. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още