IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покерът за бразилския бизнес на Vivendi продължава

Испанската Telefonica повишава офертата си за GVT

12:05 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бразилският телекомуникационен пазар е изправен пред големи трансформации. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бразилският телекомуникационен пазар е изправен пред големи трансформации. Снимка: Ройтерс

На родния си испански пазар и в големи части на Европа Telefonica се бори със спад в продажбите. От известно време насам групата се опитва да разшири своя бразилски филиал Vivo и вече положи началото на скъпа битка за пазарен дял в Бразилия. Високите разходи за маркетинг и дотираните предложения за смартфони са свили маржовете на печалба на Telefonica. По-рано през тази година Telefonica е прегледала алтернативни възможности за растежа в най-голямата икономика на Латинска Америка. Наред с други неща е обмисляно и сливане на Vivo с дъщерната на Telecom Italia компания TIM или част от тях.

От своя страна Vivendi се опита още в началото на 2013 г. напразно да продаде GVT. През последните две години френската група реорганизира портфолиото си и вече предаде някои други телекомуникационни подразделения, за да се съсредоточи върху своя по-малък по обхват медиен бизнес - като френския платен телевизионен канал Canal Plus.

Когато Vivendi получи офертата на Telefonica, компанията заяви първоначално, че нито едно от неговите дъщерни дружества не се продава. По-късно обаче французите се съгласиха да разгледат офертата. Оттогава групата прави намеци, че търси по-добра сделка.

Венсан Болоре, който през юни стана председател на Борда на директорите на Vivendi, вече се е срещал с топ мениджърите на Telecom Italia и е предложил сливане на двете бразилски дъщерни дружества – на Vivendi и Telecom Italia, за да не е принудена компанията да сключва сделка с Telefonica.

Опция за италианския оператор може да бъде да предложи на Vivendi част от Telecom Italia, а след това французите да помогнат при предлагането на медийно съдържание в Италия, твърдят запознати с преговорите източници.

В разговорите с Болоре през последните седмици мениджърите на Telecom Italia и техните консултанти от италианската банка Mediobanca и Citigroup се аргументират, че офертата на Telefonica ще се срещне с по-големи правни пречки спрямо тази на Telecom Italia, казва един източник на WSJ.

Горещият спор между Telefonica и Telecom Italia е доказателство за вълна от консолидация в разпокъсания като цяло европейски телекомуникационен пазар. На Стария континент телеком операторите продължават да търсят сливания заради продължителната слаба икономика, падащите цени и структурни затруднения. Но все още има редица правни пречки и по нищо не изглежда, че прогнозираната от анализаторите огромна вълна на консолидация всъщност ще се случи скоро.

В същото време големите телекомуникационни компании в Европа се стремят да укрепят своите дейности в чужбина, тъй като извън Европа ръстът е доста по-висок.

На бразилския телекомуникационен пазар четири силни конкурента предлагат мобилни телефонни услуги: Oi, TIM (дъщерна компания на Telecom Italia), Vivo (дъщерно дружество на Telefonica) и мексиканската America Movil. GVT е един от алтернативните оператори, които също предлагат широколентов интернет, кабелна телевизия и стационарни телефонни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още