IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският Orange иска да придобие испанския оператор Jazztel

Офертата е за 3,33 млрд. евро в брой - с около 34% над пазарната цена на Jazztel през август

13:17 | 16.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Френският Orange иска да придобие испанския оператор Jazztel

Вълната от поглъщания продължава да залива европейския телекомуникационен пазар. Френската компания Orange сега предлага 3,33 млрд. евро за испанския интернет и мобилен оператор Jazztel. С това Orange вдига летвата, за да получи по-голяма пазарна мощ в една от най-бързо развиващите се икономики в еврозоната, пише Wall Street Journal.

Късно в понеделник вечерта Jazztel заяви чрез задължително съобщение за фондовата борса, че е получила оферта за придобиване в брой на 100% от дружеството на цена от 13 евро за акция. Председателят на борда на директорите на Jazztel Леополдо Фернандес Пухалс вече се е съгласил да продаде на Orange своя собствен дял в Jazztel в размер на 14,48%.

Според Orange предложението, включително и опциите върху акции за някои мениджъри на Jazztel, възлиза на обща стойност от 3,4 милиарда евро. Така тя е с около 34% над пазарната цена на Jazztel през август. Френската компания иска да финансира покупката чрез издаване на собствени акции на стойност до 2 млрд. евро, както и чрез подчинени хибридни облигации.

Ако сделката се случи, това ще удвои почти напълно пазарния дял на Orange на испанския интернет пазар. По този начин френската компания би изпреварила Vodafone Group и ще стане вторият най-голям доставчик на интернет услуги в страната.

Испания е вторият по големина пазар за Orange. Тя допринася с около 10 процента за общите продажби на компанията.

През последните години Jazztel отчете силен ръст благодарение на своето предложение за интернет достъп с ниски цени в пакет с телевизия, и стационарна и мобилна връзка. От своя страна както Orange, така и Vodafone, изостават в Испания зад пазарния лидер Telefоnica.

През миналата година консолидацията на европейския телекомуникационен пазар се засили, което доведе до намаляване на броя на операторите. В началото на 2014 г. Vodafone придоби в Испания средноголемия кабелен оператор Ono за 7,2 млрд. евро. Също така в Германия и Ирландия се стигна до подобни промени на пазара, при които по-малките компании бяха закупени от по-големи конкуренти.

По време на петгодишната икономическа криза най-големият оператор в Испания загуби пазарен дял за сметка на по-малките конкуренти Jazztel и Ono. Тази тенденция продължава, въпреки че страната излезе от рецесията преди година. Според анализаторите по-малкият брой големи доставчици може да допринесе за това маржовете на печалба да започнат да се покачват отново след няколко години на жестока конкуренция. 

През второто тримесечие на годината испанската икономика нарасна с 2,4% на годишна база. В Италия и Германия обаче през същия период икономиката забави ръста си, а във Франция дори стагнира. На Иберийския полуостров част от икономическата динамика се прехвърли и в процъфтяващия износ и възстановяване на потреблението. Телеком секторът може да спечели и от това. 

Испанската икономика "се подобрява", заяви изпълнителният директор на Orange Щефан Ричард в понеделник. Той добавя още, че Orange не очаква големи антитръстови препятствия при евентуалното придобиване на Jazztel.

Jazztel отдавна се разглежда като цел за поглъщане от страна на Orange, а след продажбата на Ono на Vodafone спекулациите за предстояща сделка се засилиха. Цената на акциите на Jazztel почти се утрои за последните три години, тъй като инвеститорите залагат на поглъщане.

Според испанския телекомуникационния регулатор CNMC компанията държи 11,8% от испанския широколентов интернет пазар и 2,3% от пазара на мобилни услуги.

При евентуално поглъщане пазарният дял на Orange в сектора на интернета ще се увеличи до 26,2%, докато Vodafone ще държи пазарен дял от 21%. В мобилния бизнес Orange ще държи дял от 21,5%, а за Vodafone остават 26,7%. Telefоnica ще държи по една трета и от двата пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
simbad12
преди 9 години
за да получи по-голяма пазарна мощ в една от най-бързо развиващите се икономики в еврозоната.. това Испания ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още