IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Лондон до Пекин - как правителствата манипулират мненията в интернет

Киберармията на Кремъл стана известна, но сходни тактики за влияние върху общественото мнение се ползват по целия свят

15:26 | 04.04.15 г. 15
От Лондон до Пекин - как правителствата манипулират мненията в интернет

Обвиняват Москва, че финансира „армия от тролове“, за да разпространява проруски мнения в интернет. Кремъл обаче далеч не е единственото правителство, което ползва интернет, за да промотира определена гледна точка. Ето какво правят и някои от другите правителства:

Великобритания

В публикувани миналата година от Едуард Сноудън данни стана ясно, че британската разузнавателна агенция GCHQ е разработила инструменти за влияние над онлайн дебати, промяна на крайния резултат на онлайн допитвания, „засилване“ на проправителствени съобщения в YouTube и изпращане на фалшиви имейли от чуждо име, пише The Guardian.

First Look Media, която публикува данните, описа действията на британската агенция като майсторско усвояване на тъмните изкуства на интернет, „хакерска шведска маса за всяване на онлайн хаос“. Тя твърди, че служители на GCHQ са били карани да „мислят мащабно“ за това какво биха могли да направят, за да създадат „интернет заблуда“.

Украйна

Украйна също използва интернет манипулации като тактика, но малко по-публично.

През декември 2014 г. Министерството на информацията започна работа, за да се противопостави на руската пропаганда. То бързо бе кръстено „Министерство на истината“ от тези, които виждат сходство с романа „1984“ на Джорд Оруел.

Няколко месеца по-късно информационният министър Юрий Щетс създаде „информационна армия“, наемайки онлайн украинци, които да се бият на най-важния фронт – информационния. В интервю за Радио Свободна Европа Щетс заяви, че повече от 20 хил. души са се съгласили да посветят времето си на тази „всекидневна битка“.

Индия

Преди втория тур на изборите в Индия през 2014 г. и двете големи партии – Индийската народна партия и Конгресната партия, са обвинени в наемане на „политически тролове“, които да говорят положително за тях в блогове и социални медии.

The Times of India съобщава, че хора с добър онлайн капитал са били търсени за участие, включително такива, чиито мнения са били публикувани в традиционните медии.

Китай

Вярва се, че китайското правителство също има армия от онлайн граждани, които да подкрепят положителното мнение на народа към него и към управляващата Китайска комунистическа партия (ККП). Тя е наричана „50-центовата армия“, тъй като се твърди, че толкова е заплатата на участниците.

Организацията за защита на човешките права Freedom House описа усилията като „цялостна политика на ККП, поддържана от огромна система на подготовка и награди“.

През 2013 г. „анализатор на мненията в интернет“ стана официално призната работна длъжност в Китай и Beijing Morning Post изчислява, че около 2 млн. души са наети, за да наблюдават и анализират публичното мнение за политиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 1
vankata89
преди 9 години
За това най - добре не вярвайте на никой. Никога не приемам за пълна истина нито нещатата които ги казва запада нито тези от Русия. Всеки си гледа интереса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Да :-). Просто стани популист. Тогава всичката тая помия сама ще идва при теб :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
besser.und.besser
преди 9 години
Как да си направя такава фирма, законно ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Абе, тука що никой не коментира? Руските *** ги оспамихме, за тука не остана какво да се казва?Да бяхте написали за БГ троловете, че са ни някак по-близки. Бива ли така да ги игнорирате?А може би трябваше да споменете и за американските *** в АНС, че да привлечем малко руски *** да се изкажат и да заработят някоя рубла :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още