IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на América Movil пропадна с 40% през първото тримесечие

Мексиканският телекомуникационен гигант бе засегнат от валутните изменения, които доведоха до по-високи финансови разходи

09:58 | 24.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на América Movil пропадна с 40% през първото тримесечие

América Movil отчете 40 на сто спад на нетната печалба за първото тримесечие с оглед на значителните валутни изменения, които доведоха до по-високи финансови разходи за мексиканския телекомуникационен гигант, предава MarketWatch.

Най-големият телеком в Латинска Америка, контролиран от милиардера Карлос Слим, постигна нетна печалба в размер на 8,2 млрд. песос (534 млн. долара) през тримесечието, което е спад от отчетените 13,9 млрд. песос година по-рано. Основната причина за спада са увеличените валутни загуби, причинени от по-слабите валути, особено бразилския реал, съобщиха от компанията.

Приходите в периода януари-март се повишиха с 3,1% до 222 млрд. песос, а печалбата преди лихви, данъци и обезценки (EBITDA) спадна с 3,1% до 68,2 млрд. песос.

Приходите от мобилния интернет продължават да бъдат основен двигател на растежа, следвани от платената телевизия. Приходите от фиксирани линии за широколентов достъп също се повишиха, докато тези от гласови съобщения отстъпиха.

Компанията привлече 197 000 нови абоната към телекома през тримесечието, с което броят им достигна общо 290 млн. Групата разполага също с 34,5 млн. абоната на фиксирани мрежи, 22,3 млн. – на интернет услуги, и 21,6 млн. – на телевизия.

Освен това América Movil съобщи, че някои регулаторни мерки в Мексико, като например премахването на таксите за роуминг, са допринесли за забавяне на растежа на приходите от услуги. Приходите от услуги в страната са намалели с 6%. В отговор на регламентите América Movil е в процес на отделяне на своите клетъчни кули в самостоятелна компания, която ще отдава под наем място за конкуренти. Компанията очаква разделянето на активите да влезе в сила официално от юли.

В допълнение América Movil планира да продаде активи, за да намали своя пазарен дял под прага от 50%, за да не бъде под натиска на местните органи за защита на конкуренцията във връзка с възможно господстващо положение на пазара.

В началото на януари America Movil посочи, че възнамерява да ограничи разходите в Telekom Austria, която е компанията майка на българския мобилен оператор Mtel. "Основната цел е ръст на приходите. През последните години Telekom Austria сви резултатите си", изтъкна тогава пред австрийския седмичник News главният финансов директор на мексиканската компания Карлос Гарсия Морено. "Печалбата ще расте с приходите, ако разходите се държат под контрол. И ние ще осигурим това", добави той.

Чрез австрийската компания мексиканците възнамеряват след това да инвестират в други европейски дружества. "Смятам, че сме в началото на дългогодишна консолидационна вълна на европейския телеком пазар. Така че ще има една или друга добра възможност за придобиване", изтъкна още Морено.

Telekom Austria оперира в Австрия, Македония, Беларус, Хърватия, България, Словения, Сърбия и Лихтенщайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още