IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank ще направи директна оферта за Charter

Кабелните и безжичните оператори търсят начин за сътрудничество, тъй като все повече потребители гледат видео и имат достъп до интернет на мобилните устройства

09:38 | 31.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Масайоши Сон, главен изпълнителен директор на японския конгломерат SoftBank Group Corp., планира да направи директно предложение за Charter Communications Inc., след като кабелната компания отхвърли предложението си за сливане със Sprint Corp., предава Bloomberg, позовавайки се източник, запознат с темата.

Сон планира да осъществи офертата през тази седмица чрез SoftBank, заяви източникът, който е поискал да не бъде идентифициран преди публичното оповестяване. Планът не е пълен и може да се промени, добавя той. Sprint планира да обяви тримесечните си резултати на 1 август.

Планът на Сон би могъл да възобнови преговорите за сделкa, които изглеждаха мъртви в края на уикенда, след като Charter обяви в изявление, че не е заинтересована от закупуването на Sprint, безжичния оператор на САЩ, контролиран от SoftBank. Сон по-рано предложи сделка, която би създала нова публична компания, която да погълне и комбинира Sprint и Charter, заявиха през миналата седмица източници, запознати с въпроса.

"Разбираме защо такава сделка е привлекателна за Softbank, но Charter няма интерес да придобие Sprint", заяви Charter в изявление, преди Bloomberg да съобщи за последните планове на Сон.

Кабелните и безжичните оператори търсят начин за сътрудничество, тъй като все повече потребители гледат видео и имат достъп до интернет на мобилните си устройства. Чрез комбиниране компании като Charter и Sprint могат да предложат пълен набор от телекомуникационни услуги за клиентите - от домашен широколентов интернет до планове за безжична връзка, и да се конкурират по-добре с пакетите, продавани от телекомуникационните гиганти AT&T Inc. и Verizon Communications Inc. 

От края на май Charter и Comcast Corp. са в ексклузивни разговори със Sprint за възможни сделки, включително и такива, които позволяват на кабелните компании да препродават безжични услуги под собствените си марки.

Ексклузивността приключи през тази седмица, а Charter е решила да не сключва сделка за препродажба със Sprint, пояснява друг източник, запознат с въпроса.

Комбинацията от Sprint и Charter ще събере заедно четвъртия по големина мобилен оператор в САЩ с водещата в САЩ компания за кабелни мрежи. Sprint, базирана в Овърленд Парк, Канзас, има пазарна стойност от почти 33 млрд. долара, но дългосрочният дълг ѝ дълг е по-висок, оказвайки силен натиск върху Сон да сключи сделка.

Сон също така обмисля обединяване на Sprint с T-Mobile US Inc., третия по големина мобилен оператор в САЩ. Sprint публично заяви, че сливането с T-Mobile има смисъл, защото би създало по-голям безжичен оператор, който да се опълчи на по-големите конкуренти AT&T и Verizon. Но нарастването на стойността на притежаваните от Sprint честоти за безжичен спектър е убедило ръководителите да обмислят и други опции, съобщи Bloomberg през април.

Charter има отделно споразумение с Comcast, което може да усложни сделката със Sprint. Кабелните компании се договориха през май да работят заедно за всяка трансакция с безжична компания през следващата година. Това означава, че ако Charter промени решението си и реши да се слее със Sprint, Comcast ще има думата по въпроса.

Разположената в Стамфорд, Кънектикът, Charter има пазарна стойност от повече от 100 млрд. долара, но и дългосрочен дълг за над 63 млрд. долара. Приходите ѝ възлизат на 40,8 млрд. долара през изминалата година.

Калифорнийският милиардер Джон Малоун държи 21% от дяловете в Charter чрез Liberty Broadband Corp. Сон се е срещнал с Малоун и Уорън Бъфет, за да обсъди потенциални инвестиции в Sprint, съобщи запознато с въпроса лице по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още