IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арест на директор и притеснения за сигурността спъват Huawei

Китайското външно министерство се оплака, че критиците раздухват т.нар. заплахи, за да подкопаят бизнеса на Huawei без доказателства

19:14 | 19.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трябва само да направят няколко намека, за да накарат други правителства да са нащрек и да мислят, да изчакват, дори да няма доказателство, рисът е прекалено голям, допълни той.

Huawei понесе нов удар на 1 декември, когато главният финансов директор на компанията Мън Ванчжоу бе арестувана във Ванкувър по обвинения на САЩ, че е излъгала банки за трансакции с Иран.

Huawei е по-политически важен от ZTE Corp., негов китайски конкурент, който почти беше изваден от бизнеса, след като Вашингтон му забрани да купува американски технологии заради износ към Иран и Северна Корея. Президентът Доналд Тръмп върна достъпа на ZTE до американския пазар, след като компанията плати 1 милиард долара глоба, смени ръководството си и нае избрани от САЩ служители за контрол.

Това няма да стане с Huawei, който е ключът към аспирациите на Пекин да бъде световен лидер в 5G технологиите, посочи в доклад Eurasia Group. Според доклада китайските лидери биха възприели всеки опит за контролиращи действия, подобни на тези с ZTE, като равносилно на открита технологична война.

Американският бизнес на Huawei се изпари след доклад на Конгреса от 2012 година, в който компанията и ZTE са определени като заплаха за сигурността. Същата година Австралия забрани на компанията да участва в търга за националната високоскоростна широколентова мрежа.

Тайван, самоуправляващият се остров, за който Пекин твърди, че е негова територия и редовно заплашва да го нападне, наложи ограничения на Huawei и други китайски телекомуникационни технологии през 2013 година. Депутатите обсъждат разширяване на контрола.

Huawei има доставки за мобилни оператори в Азия, Африка и Европа. Компанията посочи, че обслужва 45 от 50-те най-големи световни телекомуникационни оператора. Глобалните й продажби за 2017 година са нараснали с 16% до 604 милиарда юана (92,5 милиарда долара), а печалбата й й се е увеличила с 28 процента до 47,5 милиарда юана (7,3 милиарда долара).

Huawei представлява 28% от миналогодишните глобални продажби на оборудване за мобилни мрежи според IHS Markit. Ericsson е на второ място с 27% и Nokia - с 23 %. На ZTE, южнокорейската Samsung Electronics Corp. и други компании се пада останалото.

На въпроса как притесненията за сигурността ще се отразят на приходите тази година Huawei посочи, че очаква приходите да надхвърлят 100 милиарда долара. Това би било растеж от 8% спрямо 2017 година.

Вашингтон оказва натиск върху съюзниците си да се откажат от Huawei, но Германия, Франция и Ирландия казват, че нямат планове да забраняват доставчици на G5 технологии.

Huawei има важна роля във Франция и инвестициите на компанията са добре дошли, каза министърът на икономиката Брюно льо Мер според информации в медиите от 7 декември.

Компанията има споразумения за тестове на 5G оборудване с Deutsche Telekom, Bell Canada, френската Bouygues, Telecom Italia, индийската Bharti Airtel, както и телекоми в Сингапур, Южна Корея и Ирландия.

Китайското външно министерство се оплака, че критиците раздухват т.нар. заплахи, за да подкопаят бизнеса на Huawei без доказателства.

А що се отнася до опасенията на Ансип за подслушването, то "ние нямаме такъв закон, който разрешава "задните вратички", каза говорителят Лу Кан.

Бхатра от IDC отбелязва, че ако Huawei бъде изключен, някои държави ще останат само с два големи доставчика на 5G технологии - Ericsson и Nokia.

Това ще ограничи конкуренцията, ще вдигне цените и може да забави иновациите, отбелязва той.

Анализатори на сектора казват, че телекомуникационното оборудване струва повече в САЩ и на други пазари, където няма конкуренция от предлагащите по-ниски цени китайски конкуренти.

Има доста широкомащабни последици, каза Бхатра.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Стефчо
преди 5 години
лошото, когато гоните силово китайците от вашите пазари е, че китай е най-големия пазар на каквото си помислите и ако той почне да ви гони оттам ви падат едно 25 % от продажбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
v_tin
преди 5 години
Какво стана с онази статия в австралийското вестниче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още