IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия тества успешно собствен интернет

Не е ясно дали страната ще успее да постигне целта си да има собствен Great Firewall

14:55 | 26.12.19 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия затегна хватката си върху технологиите и инфраструктурата в страната през последните няколко месеца. Законът за “суверенния интернет”, който позволява блокирането на съдържание в “спешни ситуации”, влезе в сила през ноември, а наскоро президентът Владимир Путин подписа закон, който забранява продажбата на устройства без предварително инсталиране на руски приложения.

Днес Министерството на комуникациите на Русия обяви, че успешно е тествало местна алтернатива на интернет, пише BBC.

Не е ясно как работи въпросната мрежа, но министерството посочва, че потребителите не са усетили никакви промени при обичайното ползване на мрежата в рамките на тестовата фаза.

Страни като Китай, Иран и Саудитска Арабия вече ограничиха до какво могат да имат достъп гражданите им и как могат да комуникират помежду си в интернет.

Руският проект, наречен Runet, предполагаемо може да позволява на правителството да филтрира съдържание и да цензурира. Новият вид инфраструктура ще направи трудно ползването и на VPN-и за достъп до блокирано съдържание.

Трудно е да се каже колко успешен е бил тестът, както и колко далеч ще стигне Русия в целта си да създаде свой собствен Great Firewall.

Технологични експерти коментират “разделянето на интернет” от близо 20 години. Въпреки че някои правителства се опитват да контролират как гражданите си комуникират и до какво съдържание имат достъп, световната мрежа ще трябва да измине дълъг път преди да бъде разделена на национални мрежи.

Но след като суперсили като Китай и Русия се учат как да създават собствени мрежи, възможно е те да бъдат последвани и от други страни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 21 rate down comment 11
data
преди 4 години
а бъркаш ме с някой , *** бяа тия дет чака юанеца да капичне долара , пък то на обратно стана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 21
prritko
преди 4 години
Русия се връща в тъмните времена на комунизма, когато човешкият живот струваше една клевета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 19
miccaelis
преди 4 години
ти май беше от мъдрите иддиоти дет ти чакаха да пукнат през 2014та?? ... :)) Е не само че не пукнаха ами и се налага вече да се съобразяват с тях за разлика от иддиоти кат тебе ммм ?? ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 17
miccaelis
преди 4 години
може би, за да няма повече "протестиращи" кат тия доле на заплата, после с пренаписана история кат нас, където пише как сме се освободили от "оковите на комунизма" олекнали сме с 3.5млн. хуманоида и 3000 заводи и предприятия плюс нарязани ракети и самолети, страна е тотал валат ама в Сашовския нет и в тоя просс сайт е преписано, че сме се "освободили" ама от икономика и държава ..... За тва явно хората искат, каквото кажат да не се пренаписва от английските лешппери повече ....В Русия протестираха срещу проект за независим от чуждестранни сървъри интернетПротестиращите виждат опит за цензура и изолацияhttps://***.investor.bg/web/456/a/v-rusiia-protestiraha-sreshtu-proekt-za-nezavisim-ot-chujdestranni-syrvyri-internet-278510/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 16
data
преди 4 години
Кат всяка рашан стори и тая ще е ерзац работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 18
honaniga
преди 4 години
Няма да хвърлят усилия за благоро и просоеритера, на човека, но ще направят всичко възможно да го контролират.Все още някои *** се смятат за по-висши от останалите и не се притесняват да си играят със съдбите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още