IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се развива 5G в Европа?

Кризата с Covid-19 забави част от търговете за разпределение на 5G честотите от спектъра, но само две страни в ЕС все още нямат 5G

13:20 | 09.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Как се справят останалите?

Германия

Спектърът от 3,4-3,7 GHz и 2 GHz в Германия беше разпределен на търг през юни 2019 г. Операторите платиха общата сума от 6,55 млрд. евро за него, 4,18 млрд. евро от които отидоха за честотната лента от 3,6 GHz. Vodafone и Deutsche Telekom пуснаха първите си 5G услуги още през юли 2019 г., а Telefonica през октомври 2020 г. Последен остана новият играч 1&1 Drillisch. В рамките на плана за справяне с икономическата криза, предизвикана от Covid-19, германското правителство реши да насочи 7 млрд. евро за развитието на 5G мрежата, припознавайки я като приоритет за дигиталния напредък на страната. Планът на Германия е поне 98% от домакинствата във всяка от частите на страната да има интернет връзка от поне 100 Mbit/s до края на 2022 г.

Румъния

В края на 2020 г. Румъния създаде 5G план за действие, а междувременно се зае и със своята Национална стратегия за въвеждането на 5G. През август 2020 г. Orange, най-големият телекомуникационен оператор в страната, се похвали, че е разширил 5G мрежата си и вече има пълно покритие в Букурещ, пише Romania-Insider.com. Столицата се превърна в първия румънски град, който има 100% 5G покритие и се възползва от максимални скорости от 1,2 Gbps. И четирите телекома в Румъния вече предлагат 5G услуги.

Франция

Франция създаде пътна карта за развитието на 5G мрежата си още през 2018 г., а на 1 октомври 2020 г. завърши търга за 3,5 GHz лента. През ноември същата година SFR пусна 5G услуги, а Orange France и Bouygues Telecom – през декември 2020 г., гласи докладът на Европейската 5G обсерватория. Франция планира да предлага 5G услуги в 3000 града на територията на страната до 2022 г., в 8000 – до 2024 г., и в 10500 – до 2025 г., твърди местният телекомуникационен регулатор Arcep, цитиран от The Connexion. От следващата година поне 75% от местата във Франция трябва да се възползват от скорости на сваляне от поне 240 Mbps.

Ситуацията в България

Въпреки че България обичайно се намира на дъното на европейските класации по редица критерии, що се отнася до интернет свързаността и развитието на 5G мрежата страната ни определено не отстъпва на западните държави. Факт е, че и в България търговете бяха забавени заради коронавирусната пандемия. В крайна сметка те се състояха в началото на април тази година, когато бяха разпределени честотите от 700 MHz и 3,6 GHZ. Скоро след това и трите телекома, опериращи у нас, обявиха пускането на собствени 5G услуги. Засега обаче още не сме свидетели на „реалните“ 5G скорости, просто защото най-бързата честотна лента (26-28 GHz) все още не се ползва от операторите в страната.

Още преди стартирането на 5G мрежите у нас, страната включи споразумение за трансгранично сътрудничество за тестване и ранно внедряване на 5G коридор между България, Гърция и Сърбия. Подобни споразумения бяха сключени между различните страни в ЕС.

А що се отнася до покритието на 5G мрежите у нас и в чужбина, то определено можем да се похвалим с доста успехи. Vivacom например обяви, че мрежата ѝ вече обхваща повече от 200 населени места у нас. Справка със сайта на Vodafone разкрива, че телекомът покрива 124 локации във Великобритания и 240 локации в Германия, Испания, Италия и Ирландия. А това красноречиво говори за темпа, с който напредваме в развитието на новото поколение мрежови технологии.

Бъдещето

До 2026 г. 5G абонаментите в света се очаква да надхвърлят 3,4 млрд., като най-голям брой от тях ще са концентрирани в Североизточна Азия, Северна Америка и Западна Европа, сочат данни на Statista.

До 2030 г. се очаква наличието на 5G да допринесе с приблизително 1,3 трлн. долара към глобалния брутен вътрешен продукт.

В Европа индустрии като строителството и земеделието могат да спечелят значително от технологиите, свързани с използването на новото поколение мобилни мрежи. Умните фабрики също ще се радват на по-добра свързаност, по-ниско времезакъснение на предаваните сигнали между машините и от по-бързия трансфер на данни, отключвайки възможности за 67,1 млрд. долара спрямо 10,5 млрд. евро разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още