IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco вдига тримесечния дивидент с 21% до 17 цента на акция

Жестът към акционерите ще струва на компанията около 640 млн. долара повече спрямо досега изплащаните средства

22:25 | 29.03.13 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бордът на директорите на Cisco Systems Inc. увеличи тримесечния дивидент с 21%, докато доставчикът на мрежово оборудване се опитва да върне повече средства на акционерите, съобщи MarketWatch.

Увеличението е с 3 цента, като тримесечното плащане достига 17 цента на акция и ще струва на компанията с около 639,8 млн. долара повече годишно спрямо досега изплащаните средства. Дивидентът осигурява доходност от 3,3%.

Към 14 февруари акциите на Cisco в обращение са 5,33 млрд., а към 26 януари компанията разполага с кеш и кешов еквивалент на стойност 6,85 млрд. долара.

„Продължаващото добро представяне и силното финансово положение на Cisco ни позволяват да осигурим по-висок дивидент за нашите акционери“, заяви главният финансов директор на компанията Франк Калдерони.

Технологичните компании са сред разполагащите с най-много средства в корпоративния свят, тъй като не влагат толкова много средства в заводи, недвижими имоти, оборудване и запаси, както правят производителите и търговците на дребно.

При други технологични компании с големи кешови резерви като Microsoft Corp. и Intel Corp. доходността от дивиденти достига съответно 3,2% и 4,1%, но при IBM тя е едва 1,6%.

През февруари Cisco обяви ръст от 44% на печалбата за второто тримесечие на финансовата си година, след като еднократни данъчни облекчения позволиха да бъде компенсирана запазващата се слабост на продажбите в Европа.

Компанията, която е смятана за индикатор за технологичния бранш заради широкия си диапазон от потребители, се мъчи със слабите показатели от Европа, макар да отчита вече 5 поредни тримесечия с ръст на печалбата.

За последните 3 месеца акциите ѝ са поскъпнали със 7,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още