IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският интернет бе подложен на най-мощната кибератака в историята си

Нападението бе извършено срещу домейна .cn и популярната услуга за микроблогове Sina Weibo

18:21 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайският интернет бе подложен на най-мощната кибератака в историята си

Опитвахте ли да получите достъп до интернет адрес, завършващ на .cn през уикенда? А натискате ли още бутона „опресни“?

В неделя сутринта китайските потребители преживяха период на бавно зареждане на желаните уебстраници, след като националният домейн попадна под атака от типа „отказ от обслужване“, пише CNNMoney.

Нападението бе най-мащабното от този тип, регистрирано до момента в Китай, твърдят от Китайския информационен център за световната мрежа – държавна агенция, която управлява домейна .cn.

Първата атака е била извършена към 2,00 часа в неделя, а втората – около 4,00 часа. Именно тя е била „най-продължителната и мащабна“, се посочва в информация на центъра.

Услугата е била възстановена бавно. Официалните китайски държавни медии пишат, че нападението е било насочено към уебсайтове с домейна .cn, както и срещу популярната услуга за микроблогове Sina Weibo, която е подобна на Twitter.

Атаките от типа „отказ от обслужване“ не се приемат за типична хакерска дейност, тъй като могат да бъдат провеждани, без да се влиза „с взлом“ в която и да било система. По принцип атаките, насочени срещу операционните системи от типа DoS затрупват сървърите с искания. Това води до блокирането на уебсайтовете, като потребителите не могат да стигнат до тях или те не отговарят. За да бъдат блокирани по-големи сайтове нападателите често организират голям брой заразени компютри, които едновременно да изпращат искания.

Китайските власти регулират строго съдържанието на уебсайтовете, достъпни за потребителите на интернет в страната. Ограниченията са изключително сложни, което води до определения от типа на „втора Велика китайска стена“.

Остава неясно дали нападението е свързано с политически събития в Китай, който изглежда е в разгара на провеждане на енергични мерки срещу интернет дисидентите. Китайското правителство почти е довело до успешен край и съдебния процес срещу бившия влиятелен политик Бо Силай, което кара някои потребители на интернет в страната да вземат предвид момента на атаката.

„Домейнът .cn е бил нападнат? Погледнете тази новина и се засмейте. Нима при всеки „празничен повод“ китайският интернет не бива блокиран?“, пита потребител на Weibo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още