IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обвиниха Китай в целенасочени кибератаки

Пентагона втвърдява тона си спрямо Пекин, като обвинява директно китайското правителство

09:50 | 07.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ обвиниха Китай в целенасочени кибератаки

Американското Министерство на отбраната за първи път директно обвини китайското правителство в своя годишен доклад, че е отговорно за кибератаки срещу САЩ. При атаките Пекин се е опитвал да открадне информация от правителствени агенции, пише в доклада, публикуван в понеделник от Пентагона.

В миналото министерството на отбраната неколкократно заявяваше, че кибератаките са били извършвани от Китай и че Пекин може да използва цивилни компютърни хакери за тайни нападения срещу американски компании. Въпреки това през последната година американски правителствени представители и експерти от частния бизнес в сферата на онлайн сигурността все по-често спекулираха, че правителството в Пекин може да участва пряко в кибератаките, предава Ройтерс.

През февруари например американската компания за онлайн сигурност Mandiant публикува доклад, в който обвини тайна военна единица в Шанхай, Китай, че е отговорна за кибератаки срещу повече от 140 фирми, повечето от които са от САЩ.

Сега и Пентагона втвърдява тона си в своя годишен доклад. В него четем: „През 2012 г. множество компютърни системи по целия свят, включително и тези, собственост на правителството на САЩ, продължават да стават цели на атаки, някои от които изглежда идват директно от китайското правителство и армията".

Китай използвал своите кибернетични умения, за да събира информация от дипломатически, икономически и военни програми на САЩ. Необходимите за такъв кибер шпионаж възможности са подобни на тези, които ще бъдат използвани в истинска война в кибернетичното пространство, предупреди Пентагона. Говорител на китайското посолство във Вашингтон заяви, че Пекин планира за коментира доклада по-късно във вторник.

Кибер шпионажът бил част от по-широка кампания за промишлен шпионаж, с който Пекин искал да получи достъп до американски и западноевропейски военни технологии, за да може страната да е по-малко зависима от чуждестранни производители на оръжие.

Същевременно в доклада се прави преглед и на развитието на китайската армия. Ръководството в Пекин се опитвало да използва все по-често Народната освободителна армия извън собствените си граници, посочва се в документа. Към това се включват евакуационни операции в Либия, изпращане на кораб-болница в Латинска Америка и поемането на ръководството в мироопазващи мисии на ООН.

Освен това Китай обновявал своята армия, за да насърчи стратегическите си цели и самопровъзгласилите основни интереси, се казва в доклада. По този начин, наред с други неща, са подобрени ракетите с малък обсег, а броят на ракетите със среден обсег е бил увеличен значително, за да може да се извършват целенасочени атаки на по-голямо разстояние.

От известно време САЩ настояват Китай да отговори на твърденията и да сложи край на дейността си. Дори и в телефонен разговор с президента Си Дзинпин след назначаването му американският президент Барак Обама заговори директно по темата за кибератаките.

По-късно китайският министър-председател Ли Къцян отхвърли претенциите на Съединените щати като "безпочвени обвинения". По думите му хакерските атаки са световен проблем, на който и самият Китай е жертва. Китай не подкрепял, а дори напротив – напълно отхвърлял подобни атаки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още