IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон открито обвини Китай в онлайн шпионаж

Пекин контраатакува с аргумента, че над половината от хакерските атаки срещу Китай за първите два месеца на 2013 г. са от САЩ

10:50 | 12.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вашингтон открито обвини Китай в онлайн шпионаж

Без да се колебае твърде много, в понеделник съветникът по националната сигурност на американското правителство изплю камъчето. В реч в Ню Йорк Том Донилън призова китайското правителство към ограничаване на кражбата на данни. Той говори за нарастващата загриженост относно рисковете по сигурността на САЩ, която възниква от кибершпионажа и произтичащите от това икономически разходи за Америка, предаде AP.

Американските фирми все по-често се оплакват от кражба на данни от Китай, заяви Донилън. Пекин трябва да предприеме сериозни стъпки, за да преследва и ограничи тези дейности. Китайското правителство трябва да осъзнае, че такива престъпления означават риск за международната търговия, както и за отношенията между САЩ и Китай.

Донилън не обвини директно китайското правителство за атаките, но повтори неколкократно, че те идват от вътрешността на страната.

За първи път високопоставен американски политик обвинява толкова открито Пекин в онлайн шпионаж, предава и Ройтерс.

В края на февруари
представители на американската администрация заявиха, че са все по-склонни да обвинят китайското правителство директно за кибератаките. В обръщение по-рано през месеца президентът Барак Обама не назова изрично Китай, нито пък Русия или Иран - другите две страни, за които администрацията има най-силни опасения, че са замесени в промишлен шпионаж - когато декларира, че „сме наясно, че някои страни и чуждестранни компании се опитват да откраднат корпоративните ни тайни“. 

„Враговете ни искат да разберат как биха могли да саботират електропреносната мрежа, финансовите институции и системите за контрол на въздушния трафик“, допълва той.

Възпирането на „враговете“ в този случай не се очертава да е лесно. Китай не е отявлен враг на Съединените щати по начина, по който беше Съветският съюз в дните на Студената война. Китай е по-скоро икономически съперник, но и ключов доставчик и потребител.

Междувременно Китай предприе контраофанзива. Азиатците представиха във вторник доклад, според който американците са виновни за над половината от хакерските атаки срещу Китай за първите два месеца на 2013 г.

Докладът е на китайската National Computer Network Emergency Response Coordination Center (CNCERT) и съобщава за над 2196 намиращи се в САЩ сървъри, които са контролирали 29 млн. хоста в Китай между януари и февруари тази година, пише Computer Business Review, като се позовава на китайската информационна агенция Синхуа.

Освен това още през февруари китайският министър на отбраната обясни, че два военни обекти са били атакувани през изминалата година с по около 140 000 атаки на месец. Две трети от атаките са с произход от Съединените американски щати, смятат в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ето една добра новина за тези, които си мечтаеха за "истинска" война между USA и Китай. Казано е - внимавай какво си пожелаваш, че може и да ти се сбъдне. Нали се сещате, че едно такова нещо просто няма как да не прерасне в световна война. Дано не ни предстои да разберем колко много се различават военните действия, където се стреля с истински ракети и снаряди от игрите на PS или филмите за Рамбо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още