IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият проблем с дизайна на iOS 7 на Apple

Екранът, поне на пръв поглед, продължава да изглежда като пълна бъркотия

13:26 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Екранът днес е&nbsp;смесица от &quot;биещи се&quot; помежду си идеологии. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Екранът днес е смесица от "биещи се" помежду си идеологии. Снимка: Ройтерс

Когато Apple първоначално разкри iOS7, в по-маниашки настроените дизайнерски среди се заговори много за неща като рендеринг или пиксели и подобни неща. За да бъдем честни, бетата на iOS 7 може би бе малко недоизкусурена. Но това все пак е бета. Някои критици пък изразиха недоволство от шрифта поради използването на Helvetica, пише Businessweek.

Въпреки всичко това, както е всеобщо известно, целта на iOS7 до голяма степен е да се премахнат всички ненужни неща и да се постигне елемент на израстване. Apple сякаш ни казват: „не ни трябва 3D рендеринг на адресите“.

Това води до някои неочаквани резултати - като например възможността потребителите да си поиграят много повече с цветовете в по-наситената гама в сравнение с предишни продукти на Apple. Цветът вече е идея, форма, с която потребителят може да се забавлява.

Но има един проблем: докато абсолютно всеки един от разработчиците на приложения на Apple не възприеме същата чистота и опростеност на визията, с която се слави Apple, екранът, поне на пръв поглед, ще продължи да изглежда като пълна бъркотия. Смесица от "биещи се" помежду си идеологии, дисонанс, който още повече изпъква, когато небесносиньото на приложението Safari застане до Swampy, крокодилът от Where's My Water?

От друга страна това може и да не е така - може би дисонансът между конкуриращите се визии ще помогне на потребителите да разграничат приложенията на Apple от тези, създадени от трети страни. Може би това ще помогне на навигацията?

Означава ли, че iOS7 е провал? Едва ли. Може би просто е твърде футуристична. Част от предизвикателството при създаването на нещо ново е да гарантираш, че това нещо е добре интегрирано и в заобикалящия го свят. Иначе намерението на разработчика, независимо колко добре изпълнено е то, в крайна сметка създава усещане за компромис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още