IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung и Intel намериха нови 36 партньори за Tizen

От известно време двата концерна полагат сериозни усилия да привлекат вниманието на IT индустрията

12:07 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung и Intel намериха нови 36 партньори за Tizen

Базираната на Linux нова мобилна операционна система с отворен код Tizen привлича вниманието на все повече компании. В момента Tizen си партнира с 36 големи фирми в Tizen Association, сред които са eBay, Konami, McAfee, Panasonic и The Weather Channel.

Операционната система е създадена от Samsung и Intel, които разработват платформата на базата на MeeGo, създадена от Intel и Nokia, с намерението тя да се превърне в основен конкурент на Android.

От известно време двата концерна полагат сериозни усилия да привлекат вниманието на IT индустрията, като освен с асоциацията си двете компании провеждат и форуми за програмисти, като на тях демонстрират възможностите на Tizen. Освен че системата е с отворен код, тя поддържа и повече технологии, като позволява създаване на приложения базирани на HTML5, CSS, Javascript и др. 

Пълният списък с нови партньори бе обявен по време на т. нар. Tizen Developer Summit и включва издатели на игри, мобилни оператори и електронни гиганти.

„Липсата на приложение или някои особени характеристики е особено полезна, ако искаме да предоставим най-доброто за клиентите“, заяви Рюочи Сугимура от NTT Docomo. NTT Docomo подчертава предпочитанието си да работи с подобен на Android отворен код, тъй като това позволява на оператора да персонализирате смартфоните със своите собствени приложения.

Единственото устройство, което в момента се доставя с операционната система Tizen, е камера. През март Tizen Experts установи, че Samsung NX300 работи с операционната система, но прикрита зад потребителски интерфейси, подобни на предшествениците на фотоапарата. В момента в търговската мрежа няма нито един телефон или таблет, въпреки че много от производителите на устройства обявиха плановете си да използват операционната система в бъдеще.

По-рано през годината се очакваше да започнат продажбите на смартфон с Tizen, но заради проблеми с магазина за приложения стартът му беше отложен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още