IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможен конфликт на интереси в американския Сенат заради акции на Apple

Няма доказателства за търговия с вътрешна информация, основана на непублична информация, но съмненията остават

10:25 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Кук (в средата) по време на изслушването си в Сената. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тим Кук (в средата) по време на изслушването си в Сената. Снимка: Ройтерс

Когато една комисия в Сената на САЩ започна да проверява обвиненията срещу данъчните практики на Apple в чужбина, четирима сенатори, а също и членове на анкетната комисия, очевидно са преследвали собствените си интереси по отношение на акциите на дружеството - или лично, или чрез съпружеските си партньори.

Републиканският сенатор Том Кобърн от Оклахома е търгувал по време на първата седмица от разследването приблизително 20 пъти с акциите на концерна, става ясно от неговия доклад за разкриване на финансова информация, цитиран от Wall Street Journal.

Няма доказателства за търговия с вътрешна информация, основана на непублична информация от страна на Кобърн, други сенатори или техните съпрузи. Но инвестициите илюстрират една функция на правилата на Конгреса на САЩ по отношение на притежанието на акции. Въпреки че един закон, приет през 2012 г., на име Stock Act, поясни, че сенаторите и техните съпрузи не трябва да действат въз основа на непублична информация, която са получили по време на работата си като политици, за тях остава свободен избора да инвестират във всички акции - дори и в такива на дружества, за чиято регулация те са отговорни или към които те провеждат разследвания.

Тази свобода е в рязък контраст с правилата в редица американски правителствени агенции и компании: длъжностни лица не могат да инвестират в компании, за които са отговорни техните ведомства, а много фирми и адвокатски кантори забраняват на служителите си да притежават акции на клиенти или конкуренти.

Съгласно етичните  правила на Конгреса възможните конфликти следва да се идентифицират и избягват чрез прозрачност. Депутатите имат задължение всяка година да публикуват информация за свои собствени, както и за инвестициите на техните семейства, а всяка търговия с акции трябва да се обявява в рамките на 30 дни.

Постоянната подкомисия на Сената за разследванията публикува на 20 май 2013 г. доклад, според който Apple в продължение на години не е плащала корпоративни данъци върху приходи от няколко милиарда долара. Компанията заяви, че данъчната тактика на дружеството е била законна. 

Комитетът, който разследва данъчната практика на редица компании, се фокусира след април 2012 г. върху Apple след една статия в New York Times, която описва мерките, с които Apple заобикаля данъци.

Тогава Кобърн е бил помолен в телевизионното предаване "Morning Joe" на канала MSNBC да коментира данъчните трикове на Apple. „Аз съм ядосан", казва той. „Вчера изпратих чрез моя колега сенатор Левин послание... Аз казах, че ние трябва да проверим това“, заяви тогава водещият републиканец. Демократът Карл Левин пък стана след това председател на комисията.

Членовете на подкомисията започват да събират информация. През юли и в началото на август 2012 г. Кобърн търгува с акции и варанти на Apple, което според доклада му е донесло общо 15 001 и 50 000 долара.

На 6-и август 2012 г. той пише на своя борсов посредник в Оклахома, че "търговията с опции и акции на Apple трябва да бъде завършена по един подреден начин" , с цел да се избегне дори и „най-малката възможна появата на конфликт на интереси с моите задължения в Сената", според копие на имейла, предоставено от говорител на Кобърн.

Той слага край на търговията, тъй като "центърът на разследването се измества от няколко фирми в посока на Apple", заяви говорителят. „Да се събуди риска от появата на конфликт на интереси обаче не означава, че е налице конфликт", добавя той. Инвестиционните решения на Кобърн нямали нищо общо със служебните му задължения.

Самият Кобърн е гласувал против т. нар. Stock Act, когато той е бил приет от Сената. Според говорителя му  законът създава "огромни и ненужни бюрократични тежести".

Други твърдят, че той може да вкара сенаторите в дилема. Докато в миналото депутатите можеха да продават дадени акции, за да се избегне конфликт на интереси, днес с такова действие те биха могли да създадат илюзията за търговия с вътрешна информация, „тъй като те действат, докато се занимават с даден случай", казва Кенет Грос от американската адвокатска кантора Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom.

Сенаторът от демократите Хайди Хайткемп става член на комисията през януари 2013 г.  Тя съобщава, че притежава акции на Apple за 250 001 до 500 000 долара в края 2012 г., като не съобщава за продажба. По време на изслушването на Apple тя не е присъствала. Говорител заяви, че тя е имала друга среща и преди това е разговаряла с главния изпълнителен директор на концерна Тим Кук.

Сенаторката от републиканците Сюзън Колинс, която е член на комисията от 2012 г., пише в доклада си, че нейният съпруг е собственик на акции на Apple на стойност между 1001 и 15 000 долара. Говорител заяви, че Колинс не е била наясно с дяловите участия от съпруга си, които са управлявани от банка, а нейният съпруг не е знаел за разследването на Apple. Дори самият Колинс е бил наясно с това, каза говорителят.

Демократът Том Карпър съобщи, че съпругата му има акции на Apple на стойност между 50 001 и 100 000 долара към  края на 2012 година. Неговият говорител заяви, че Карпър е разбрал за изслушването на компанията едва в средата на май 2013 г.

Когато Сенатът е започнал да изслушва Apple, включително и главния изпълнителен директор Кук на 21-и май 2013 г., Карпър е напуснал сградата преди мениджърът да даде показания. „Действията на сенатор Карпър са движени само от мотивацията му да служи на жителите на Делауеър и на нашата страна", каза говорителят му.

Apple отказва да коментира темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още