IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xbox и Surface съживиха бизнеса на Microsoft

Софтуерният гигант впечатли анализаторите със силен ръст на приходи и печалба

10:16 | 24.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новите версии на&nbsp;Surface също са &quot;виновници&quot; за добрите резултати. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новите версии на Surface също са "виновници" за добрите резултати. Снимка: Ройтерс

Софтуерният гигант Microsoft успя да си осигури ново увеличение на печалбата през последното тримесечие. Причината за това изглежда са новите игрови конзоли и таблети. В някои други подразделения обаче представянето е всичко друго, но не и оптимистично.

През второто си фискално тримесечие Microsoft е спечелил благодарение на силното търсене на новата конзола за видеоигри XBox почти три процента повече пари. Цифрите са значително над пазарните очаквания, което изпрати акцията в следборсовата сесия стремглаво нагоре с 5%. Същевременно базираният в Редмънд концерн се похвали и с ръст в продажбите от 14 на сто до 24,52 милиарда долара. 



Това се дължи, наред с другите неща, и на пуснатия на пазара през ноември Xbox и новите версии на таблета Surface, които също се появиха по рафтовете преди началото на ваканционния сезон за пазаруване. От Xbox в търговията на дребно са били продадени 7,4 млн. бройки за тримесечието, като от тях 3,9 милиона продажби са осъществени за сметка на Xbox One, а останалите 3,5 милиона са били Xbox 360.

Като цяло по този начин печалбата на Microsoft се повишава от 6,38 млрд. долара през предходната година до 6,56 млрд. долара сега. Печалбата на акция е 78 цента – с два цента повече от преди година. Консенсусните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 68 цента на акция при продажби от 23,70 милиарда долара.

Базираната в Редмънд, Вашингтон, група е в разгара на търсенето на наследник на напускащия Стив Балмър, който иска да се оттегли най-късно до края на август. При представянето на финансовите си резултати обаче Microsoft не коментира напредъка в търсенето на нов шеф. През декември компанията само заяви, че търсенето се концентрира върху управляем кръг кандидати и отчита в края на краищата добър напредък.

Освен това софтуерният гигант иска да се зарови по-дълбоко в хардуерния бизнес. Наскоро Балмър обяви промяна в стратегията, за да се възползва компанията в по-голяма степен от бума на смартфоните и таблетите. С придобиването на подразделението за мобилни телефони на Nokia за повече от 5 млрд. долара по-рано тази година Microsoft вече ще има собствен смартфон бизнес.

Но бившата гаранция за успеха Nokia разочарова през последните три месеца на 2013 г. с мудни продажби на смартфони и изпадна в зоната на загубите. След печалба в размер на 193 млн. евро година по-рано, сега базираният в Еспо концерн отчита загуба от 25 милиона евро за четвъртото тримесечие. За лошите резултати допринася фактът, че загубата в размер на 201 млн. евро в бизнеса с мобилни телефони не може да се компенсира от рентабилността в останалата част от групата.

Още преди придобиването двете компании имаха добро сътрудничество. Междувременно Nokia замени своята мобилна операционна система Symbian напълно с Windows Phone. Засега обаче операционната система на американската група изостава доста зад конкурентите Android на Google и IOS на Apple. През третото тримесечие на 2013 г. Android и IOS държат общ пазарен дял от 95 процента.

С придобиването на подразделението за мобилни телефони на Nokia Microsoft почти за една нощ се превърна в голям хардуерен производител – бизнес, в който маржовете обикновено са по-ниски, отколкото в досегашния основен бизнес на Microsoft - софтуера. В същото време обаче групата все повече развива и облачни версии на софтуера си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още