IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката между Microsoft и Nokia притесни китайските производители на смартфони

Има опасения, че тя може да доведе до увеличаване на патентните такси

10:24 | 30.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Европейският съюз одобри сделката между Microsoft и Nokia в началото на декември. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Европейският съюз одобри сделката между Microsoft и Nokia в началото на декември. Снимка: архив Ройтерс

Китайските производители на мобилни телефони поискаха регулаторите да се уверят, че сделката за 5,44 млрд. евро между Microsoft и Nokia няма да доведе до повишаване на таксите за патенти в областта на безжичните технологии, разкриха държавни служители, запознати с въпроса.

Huawei Technologies и ZTE са поискали от Министерството на търговията в Китай да създаде такива условия за сделката, че да се увери, че Microsoft няма да вдигне патентните и лицензионните такси, съобщава Bloomberg.

Microsoft и Nokia обявиха плановете си за сделката още през септември.  Двете компании искат  да обединят силите си на пазара на смартфони, на който не успяха да се справят по отделно, на фона на доминацията на iPhone на Apple и на устройствата, работещи с Android на Google.

Microsoft спечели одобрението на Европейския съюз за сделката на 4-ти декември, но регулаторите обявиха, че ще следят лицензионните практики на Nokia.

Европейската комисия заяви, че "след сливането ще наблюдава отблизо лицензионните практики на Nokia според антитръстовите правила на ЕС". През миналата година Google се обърна към ЕС, посочвайки, че двете компании използват патентите, за да осуетят конкуренцията.

Докато Samsung и Apple доминират световните продажби на смартфони, сред първите седем най-големи производители в света се нареждат четири азиатски компании, сочат данните на IDC за октомври.

Samsung има пазарен дял от 31% през третото тримесечие, докато Apple отчита дял от  13 на сто, според IDC. Huawei се класира на трето място с 4,8%, а Lenovo Group остава четвърта с 4,7%. Петото място е за южнокорейския производител LG Electronics, който е следван плътно от други две китайски компании - брандът Coolpad на China Wireless Technologies и ZTE.

Huawei и ZTE създават устройства, които работят с Android и Windows Phone. В деня, в който Microsoft обяви плана си да придобие Nokia, Huawei и ZTE заявиха, че остават ангажирани с производството на телефони с Windows след сделката.

"Този случай не влияе на нашето сътрудничество с Microsoft", коментира говорителят на Huawei Скот Сайкс на 3-и септември.

ZTE ще продължи да развива повече телефони с Windows Phone, защото това е "една отворена екосистема и потребителите се нуждаят от избора, който Windows телефоните представляват", обявиха от ZTE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 10 години
Оригиналът: ZTE would continue to develop more Windows phones because its an open ecosystem and consumers need the choice that Windows phones represent, ZTEs Dai said at the time...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
MrSi
преди 10 години
"ZTE ще продължи да развива повече телефони с Windows Phone, защото това е "една отворена екосистема и потребителите се нуждаят от избора, който Windows телефоните представляват", обявиха от ZTE."Аз пък смятам че системата не е нито отворена , нито пък еко.Ако е преведено правилно според мен изказването е дори и нагло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още