IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft нанася двоен удар на мобилния фронт

Концернът ще предоставя безплатно Windows за производителите на смартфони и малки таблети и представи своята алтернатива на Siri на Apple

10:54 | 03.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сатя Надела по време на речта си в Сан Франциско. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сатя Надела по време на речта си в Сан Франциско. Снимка: Ройтерс

Вицепрезидентът на Microsoft Джо Белфор заяви, че новата версия Windows Phone 8.1 ще има център за действие, който ще представлява падащо меню, даващо на потребителите достъп до основните функции, независимо от това дали програмите вече са отворени или не. Софтуерът, който ще започне да се предлага през следващите няколко месеца за съществуващи телефони и на нови устройства по-късно през този месец и в началото на май, също така позволява на потребителите да персонализират заключването на екрана на телефона си и предлага нови възможности за избор за промяна на началния екран.

Cortana е личен асистент в мобилната операционна система Windows Phone 8.1 и представлява отговора на Microsoft на технологията Siri в конкурентната платформа iOS. По думите на Белфор тя напълно ще замести функцията за търсене в  Windows Phone. „Тя е „жив” личен асистент – само че дигитален – и живее не в дома, а в телефона. В моя Windows Phone смартфон. Cortana замества полето за търсене – достатъчно е да ѝ кажеш какво търсиш. Запомня какво те интересува и ти предлага все повече предложения за помощ, когато отново прибегнеш до търсене. И дори се самообучава“, пояснява Белфор.

Външните за Microsoft разработчици могат да пишат свои приложения за Cortana, добави вицепрезидентът.  С позволението на потребителя Cortana може да учи неща за тях, за търсенията им, да записва как хората общуват и кой може да ги безпокои по време на т. нар. „тихи часове“.

Подразделението за мобилни устройства Nokia Oyj, придобито от Microsoft в сделка, която се очаква да бъде приключена до края на месеца, ще започне да предлага нови телефони с Windows Phone 8.1, заяви бившият главен изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп. Lumia  930 е устройство от високия ценови сегмент, което ще се появи през юни и прилича външно на Nokia Lumia Icon, заяви Елоп, който ще стане вицепрезидент на Microsoft, отговарящ за подразделението за хардуер, след като сделката се осъществи напълно.

Windows изглежда ще е най-бързо развиващата се операционна система за смартфони за следващите четири години с 30 на сто годишен ръст, сочи доклад от 26 февруари на изследователската компания IDC. Дори и с този ръст Windows Phone ще държи едва 7 на сто от общия обем на пазара през 2018 г., в сравнение със 76% на Android и 14% на IOS на Apple.

По отношение на пазарния дял при таблетите, през 2013 г. Windows държи 3,4%, твърди IDC. Таблетите на Microsoft от серията Surface се радват на 1% от общия пазар за тези устройства.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
UBUNTU RULZ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още