IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BitTorrent е убедена, че потребителите ѝ са готови да плащат

Торент програмата експериментира с платени услуги за достъп до съдържание

15:06 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

170-те млн. потребители на онлайн платформата BitTorrent са свикнали да свалят от интернет различно съдържание, включително филми, музика и телевизионни предавания, при това напълно безплатно.

Сега компанията за споделяне на файлове твърди, че хората са готови да плащат за изключителни права за гледане на „Children of the Machine”, научнофантастична поредица, финансирана и продуцирана от независимия филмов продуцент Марко Уебер.

Пилотният епизод ще бъде пуснат безплатно за потребителите на BitTorrent, но сериалът ще пусне планираните осем епизода, само ако най-малко 250 000 души се съгласят да се регистрират, за да могат да го гледат срещу такса от 10 долара. Всъщност BitTorrent създава своя версия на краудфъндинг кампаниите на Kickstarte (от англ. crowdfunding - групово финансиране на даден бизнес или проект, обикновено чрез интернет - бел. ред), пише Quartz.

BitTorrent технологията (управлявана от едноименната частна компания) работи чрез създаването на P2P (peer-to-peer) мрежа, която позволява на интернет потребителите бързо да изтеглят големи файлове от други, които вече разполагат с тях. Тази технология прави свалянето на пиратско съдържание изключително лесно, въпреки че BitTorrent отдавна твърди, че не одобрява пиратството.

BitTorrent вече предлага безплатни пакети от музика, филми и книги, създателите на които дават съгласието си за подобно използване. Но през септември и те ще започнат да получават пари за ползването на творбите си. Авторите ще получават по-голямата част от печалбата, а BitTorrent ще задържа за себе си останалата част от сумата.

„Нашата цел е да направим интернет по-добро място за креативността: да правим музиката, филмите и изкуството по-ценно всеки път, в който то бива споделяно“, пише компанията в блога си. „За нетрадиционни разказвачи като Марко Уебер от Rapid Eye Studios това представлява следващата вълна на дигиталните медии“.

Големият въпрос е дали потребителите на BitTorrent, сред които са хора, търсещи да изтеглят безплатно неща, като последния епизод на сериала „Игра на тронове“, ще платят, за да гледат определено съдържание. BitTorrent настоява, че хората ще плащат за неща, които харесват, стига съдържанието да е лесно достъпно.

Проблемът е какво ще спре хората да пиратстват „Children of the Machine” така, както го правят с всяко друго шоу, допълва Quartz.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още