IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft купува създателя на Minecraft за 2,5 млрд. долара

Очаква се инвестицията да се възвърне до фискалната 2015 г.

17:23 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft купува създателя на Minecraft за 2,5 млрд. долара

Американският технологичен гигант Microsoft ще придобие базирания в Стокхолм, Швеция, разработчик на игри Mojand и неговия популярен франчайз – играта Minecraft, за 2,5 млрд. долара, обяви Microsoft, цитирана от Ройтерс.

Microsoft очаква инвестицията да се възвърне до фискалната 2015 г. на база общоприетите счетоводни принципи (ОСП). Очаква се сделката да бъде финализирана в края на настоящата година.

„Игрите са основна част от дейността на всички устройства, били те персонални компютри, конзоли, таблети или мобилни, като потребителите им прекарват милиарди часове в игра всяка година“, каза изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела.

„Minecraft e нещо повече от страхотен франчайз на игра – тя е отворена глобална платформа с енергично общество, за което ни е грижа и носи със себе си много възможности както за това общество, така и за Microsoft”, добави той.

Придобиването на Mojang ще бъде най-голямата сделка за Microsoft под ръководството на Надела, който встъпи в длъжност през февруари. Откакто пое компанията той я пренасочва към софтуер за мобилни устройства и "облачни" услуги, тъй като пазарът на персонални компютри придължава да се забавя. Част от стратегията му е правенето на програмите на компанията съвместими с операционните системи на конкуренцията, а не само с Windows.

Microsoft обяви, че възнамерява да продължи да прави Minecraft за всички платформи, на които върви и днес: PC, iOS, Android, Xbox и PlayStation.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още