IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google разработва конкурент на Uber?

Същевременно американският технологичен концерн е един от големите инвеститори в старт-ъпа

09:54 | 03.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Uber разчита в своето мобилно приложение на картите на Google. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Uber разчита в своето мобилно приложение на картите на Google. Снимка: Getty Images News

Приложението за споделено пътуване Uber има доста проблеми. Компанията трябва да се бори в много региони с регулаторни пречки, нови данъчни закони и неприятелски настроена преса. Но сега Uber има един наистина силен противник – американският технологичен концерн Google, който е същевременно и един от най-големите инвеститори в Uber.

Инвестиционното поделение на технологичния концерн Google Ventures инвестира през август 2013 г. около 258 млн. долара в Uber. Само година по-късно Google Ventures инвестира още по-висока сума. Поради това от известно време витаят слухове, че Google ще придобие Uber. Главният юрисконсулт и вицепрезидент по корпоративното развитие Дейвид Друмънд е и член на борда на Uber от 2013 г.

Досега изглеждаше, че двете компании ще работят като съюзници, но сега това ще се промени и двете компании ще станат свирепи конкуренти. Служители на Google вече тестват ново приложение, което позволява съвместното ползване на автомобили под всякаква форма, пише Bloomberg.

В Uber пък мислят дали Друмънд не трябва да напусне борда на директорите. От известно време Google работи над иновации при шофирането и транспорта. Един от основните проекти е безпилотен автомобил, но също така се работи и над подобряване на транспортната инфраструктура.

Изпълнителният директор на Google Лари Пейдж каза наскоро, че той лично е много заинтересован да направи градовете по-ефективни. Компанията се стреми технологията за безпилотната кола, която се разработва в изследователската лаборатория Google X, да бъде готова за пазара и производство в големи мащаби в рамките на 2-5 години. 

Ръководството на Uber е било сериозно обезпокоено от инициативата на Google, предава Bloomberg, позовавайки се на източници от компанията. Google има огромни финансови ресурси, силен технологичен конкурент е, а Uber е финансово и технологично зависим от него.

Приложението за смартфони на Uber е базирано на картовата услуга Google Maps. Чрез нея Google също получава огромно количество информация за начините на транспорт в големите градове. А без достъп до Google Maps Uber би имала сериозен проблем.

Има и още едно доказателство, че бившите съюзници се отчуждават: Google обяви през тази седмица, че ще интегрира данни от други приложения в услугата си Google Now. При това компанията назова Airbnb, Zillow и друга услуга за споделени пътувания – Lyft, но не спомена нито дума за Uber.

Наблюдатели в бранша вече припомнят спора между Apple и Google, при който ставаше дума за мобилните операционни системи на двете компании. Бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид бе същевременно и член на Борда на директорите на Apple и бе един от първите, който получи първия iPhone в началото на 2007 година. Когато Google разработи малко по-късно мобилната си система Android в подобна насока, основателят на Apple Стив Джобс се почувства предаден и Шмид бе принуден да напусне Борда на директорите на Apple.

Google реагира на материала на Bloomberg с туит в Tweeter, в който се казва, че „Uber и Lyft функционират съвсем добре. Използваме ги постоянно".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още