IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schneider Electric придобива 53,5% от капитала на Aveva

Британската компания за софтуерно инженерство сключи сделката с френското дружество за 1,3 млрд. лири

13:53 | 20.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Schneider Electric придобива 53,5% от капитала на Aveva

Обратна оферта за придобиване на стойност 1,3 млрд. лири - британската компания за софтуерно инженерство Aveva, произлязла от Кеймбриджкия университет през 60-те години на ХХ век, съобщи за сключена сделка с френската Schneider Electric, пише Financial Times.

Офертата за придобиване е отправена от британската група, която се смяташе за евентуална цел за придобиване, след като миналата година приходите и печалбата й спаднаха с двуцифрени стойности.

Aveva обяви, че е сключила сделка с Schneider Electric за закупуването на подразделението на френската компания за индустриален софтуер - Schneider Software. Споразумението е сложно, а Schneider ще се сдобие с мажоритарния дял в британската група.

Според условията на сделката Aveva ще закупи Schneider Software на Schneider Electrics без нетните дългове. Преди затварянето на сделката британската компания ще получи от Schneider Electric 550 млн. лири в замяна на нови акции на Aveva, които ще бъдат емитирани за Schneider Electric.

Това ще означава, че Schneider Electric, смятан за лидер в европейската промишленост, ще се сдобие с 53,5% от капитала на Aveva Group.

74-те млн. акции на Aveva, чиято цена на затваряне в петък бе 1 772 пенса за брой, които ще бъдат емитирани за Schneider Electric като част от сделката, струват близо 1,3 млрд. лири.

В съобщение до Лондонската фондова борса от Aveva коментират, че, имайки предвид размерите на двете дружества, трансакцията ще бъде класифицирана като обратно придобиване.

През 2013 г. Schneider Electric закупи британската инженерна група Invensys за 3,4 млрд. лири. Активите на подразделението за индустриален софтуер, които ще бъдат прехвърлени към разширената група на Aveva, ще включват и предишни активи на Invensys.

От Aveva и Schneider Electric посочват, че зад сделката стои „индустриална логика и стратегическа рационалност“. Според тях комбинацията ще създаде „глобален лидер в индустриалния софтуер с мащаб и практическо значение на ключови пазари“.

Общите приходи и изгладената печалба преди данъци, амортизация, лихви и обезценки EBITDA се оценяват на 534 млн. лири и 130 млн. лири, съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още