IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schneider Electric придоби британската Invensys' за 3,4 млрд. паунда

Британската софтуерна компания отдавна бе свързвана с евентуално поглъщане от някои от големите играчи в енергийния бранш

12:54 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Schneider Electric придоби британската Invensys' за 3,4 млрд. паунда

Най-големият производител на енергийно оборудване в света – Schneider Electric, обяви закупуването на британската компания за софтуер и автоматизирани технологии Invensys' за сумата от 3,4 млрд. паунда (5,2 млрд. долара).

По този начин френският гигант цели да спечели допълнителни пазарни позиции в бързо развиващия се енергиен сектор, пише CNBC.

От Schneider обявиха в сряда, че ще заплатят 502 пенса за акция, или с 14 на сто над цената при затваряне ден преди преговорите между двете компании да бъдат официално оповестени.

Френската компания, която преживя сериозно сътресение вследствие на световната криза в последните години, особено що се отнася до пазарите ѝ в Европа, се надява закупуването на Invensys' да ѝ даде тласък в сферата на автоматизацията. Invensys е един от най-големите производители на софтуер, предназначен за електроцентрали, петролни рафинерии и химически заводи.

Британската фирма отдавна бе свързвана с евентуално поглъщане от някои от големите играчи в бранша. Някои анализатори дори прогнозираха, че интересът от страна на Schneider би могъл да предизвика и вълна от оферти от конкуренти като Emerson и General Electric.

Към 12:00 часа българско време в сряда акциите на Schneider отбелязват ръст от 4,67% до 60,72 евро за брой на борсата в Париж, докато в Лондон ценните книжа на Invensys' се търгуват с повишение от 2,28 на сто до 502 пенса за брой.

От Schneider обявиха също, че очакват сделката да повиши печалбите на компанията с нисък до среден едноцифрен процент през 2014 г. и с висок едноцифрен процент през 2016 г.

По-рано от френската компания обявиха, че печалбата ѝ преди лихви, данъци и амортизации е спаднала с 2% до 1,53 млрд. евро през първата половина на годината. Спадът отразява въздействието на икономическата криза в Италия и Испания, както и ниското бизнес доверие във Франция и понижените разходи за комунални услуги в Германия.

Въпреки това, компанията запази прогнозните си приходи за цялата 2013 г. без промяна, след като пазарите извън Западна Европа се върнаха към растеж през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още