IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците ще плащат повече от германците за електроенергия още 10 години

Данъкът върху въглеродните емисии на острова ще повишава сметките, а липсата на инфраструктурни връзки ще блокира възможността да се ползва евтин европейски ток

13:13 | 30.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Британците ще плащат повече от германците за електроенергия още 10 години

Цените на електроенергията във Великобритания може почти да се удвоят спрямо тези в Германия до 3 години главно заради отражението на нов данък, който цели да стимулира производството на енергия от възобновяеми източници, сочи доклад до клиенти на швейцарската банка Credit Suisse, цитиран от Ройтерс.

Повишаването на цените на дребно се превръща в масов кошмар във Великобритания в период, когато заплатите се понижават в реално изражение, изтъкват от агенцията.

Анализът на банката показва, че цените на едро, които формират гръбнака на сметките за електричество на острова, ще надхвърлят тези в Германия с 85% през 2016-2017 г. и ще останат по-високи като цяло през следващите 7 до 10 години.

От години цените в двете държави вървят близо едни до други, но през миналата година разликата се задълбочи, тъй като Германия предприе стимулиращи мерки за възобновяемите енергийни източници чрез наливането на милиарди евро субсидии в „зелена“ енергия.

От Credit Suisse посочват като причина за неблагоприятното развитие във Великобритания близо петкратното повишаване през следващите 7 години на данъка върху въглеродните емисии, отделяни при производството на електроенергия, но изтъкват и липсата на инфраструктура за внос на електричество на острова от континента.

През тази година британското правителство въведе задължителен данък върху въглеродните емисии от 4,94 паунда на тон, който се добавя към въглеродните такси, които се събират според Системата за търговия с емисии на Европейския съюз. Събрани, двата разхода ще нараснат до 30 паунда на тон през 2020 г., което значително ще увеличи цената на електроенергията във Великобритания.

В Германия тя се понижи на фона на бума в производството на електричество от енергията на слънцето и вятъра, но правителството вече се настройва за ограничаване на субсидиите, признавайки, че експанзията се е случила вероятно прекалено бързо, като се имат предвид опасенията за рентабилността и проблемите с управлението на потоците зелена енергия.

Опитвайки се да се поучи от този опит, британският модел съдържа годишно ограничение за стойността на субсидиите с надеждата, че по-високият данък върху въглеродните месии ще стимулира пазара да инвестира повече в сектора на възобновяемите енергийни източници.

Данните на Credit-Suisse показват, че през зимата на 2016-2017 г. цената на електроенергията във Великобритания ще надхвърля германската с 85% при 25% в момента. „Нашият анализ предполага, че тези разлики ще се запазят през следващите 7-10 години“, твърдят анализаторите в швейцарската банка.

Липсата на значителен капацитет на интерконекторите с останалите държави ще означава, че Великобритания не е в състояние да се възползва от ефекта на ниските цени на континента, добавят от Credit-Suisse.

По-високите цени на електроенергията във Великобритания обаче доведоха до много по-добро представяне на фондовия пазар на местните компании за комунални услуги спрямо тези на континента през последните 18 месеца. Във Великобритания цените на акциите на тези компании са нараснали с около 28% през посочения период, докато в Европа са се понижили средно с 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И не само това ще им е скъпо. Хубав коментар от Макс Кайзер (би трябвало този сайт да го споменава от време на време)(youtube)http://***.youtube.com/watch?v=x0ZtBynHswk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още