IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TomTom ще предоставя на Uber карти и данни за трафика

Двете компании сключиха сделка, чиято стойност не е обявена публично

17:12 | 12.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на холандската компания за навигационни системи и карти TomTom скочиха до шестгодишен връх, след като фирмата сключи сделка с Uber да предоставя на шофьорите ѝ по цял свят карти и данни за трафика, пише Bloomberg.

Книжата на TomTom поскъпнаха със 7,9%. Двете фирми сключиха многогодишен договор за партньорство, който обхваща повече от 300 града по света, обяви базираната в Амстердам TomTom в изявление в четвъртък.

Данните на TomTom ще бъдат включени в мобилното приложение, което шофьорите на Uber ползват. Финансовите детайли, свързани със сделката, не са оповестени.

TomTom е сред няколкото глобални компании с активи в сферата на дигиталните карти. Сред тези фирми се нареждат както социални мрежи и компании за електронна търговия, така и производители на автомобили.

Сред конкурентите ѝ се нареждат Google и HERE. Последната беше продадена от Nokia на група германски производители на коли през август. Uber, най-високооценяваният стартъп в света (50 млрд. долара), е била сред фирмите, които са ухажвали HERE, обявиха източници, запознати с въпроса, по-рано тази година.

"Сделката с Uber е голям плюс за TomTom, заради самия бранд и високия марж на печалбата, който може да генерира“, коментира Мартин ден Дрейвър, анализатор на SNS Securitues в Амстердам.

Ако Uber разшири услугите си отвъд транспортирането на пътници, където данните за локациите също са необходими, „TomTom ще се възползва до голяма степен от този допълнителен растеж“.

Цената на акциите на TomTom нарасна със 7,7% до 11,10 евро за брой в 13:20 часа местно време в Амстердам, а годишният ѝ ръст е 101%. В момента компанията е оценявана на 2,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още