IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са похарчили над 18 млн. евро в чужбина с карти Visa за майските празници

Това е ръст от 12% спрямо миналогодишните разходи по това време

13:03 | 16.06.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Българите са похарчили над 18,4 млн. евро в чужбина с карти Visa през майските празници, сочи статистиката* на Visa Европа за България.

Увеличението в общия потребителски разход достига 23% на годишна база, а броят на покупките бележи ръст от 33%.

Изхарчените средства с карти Visa, издадени от български финансови институции при чужди търговци, нарастват с 12% по време на празничните периоди през май тази година спрямо миналогодишните по това време. Броят на направените покупки е над 412 хил., което е с почти 25% повече спрямо 2015 г.

Общият потребителски разход с български карти Visa в празничния период около Гергьовден тази година надхвърля 5 млн. евро, а броят на покупките достига 115 хил.. Общият брой на покупките лице в лице за тридневния период достига почти 45 хил., а сумата надхвърля 2,5 млн. евро.

За втора поредна година държавата, в която има най-голям брой регистрирани покупки на POS терминали, е Великобритания. Трансакции лице в лице в същия период са регистрирани на екзотични дестинации като Бахамските острови, Бахрейн, Еквадор, Куба, Казахстан и други.

В дните около 24 май тази година български карти Visa са използвани при чужди търговци (на POS терминали, онлайн и чрез МОТО трансакции) над 147 хил. пъти, а общата сума, изхарчена за този период, възлиза на 6,7 млн. евро. В сравнение с предходната година това е ръст от 24% в броя на покупките и над 16% в стойността на разходите.

По време на Великденските празници тази година изхарчените средства с карти Visa, издадени от български финансови институции при чужди търговци, нарастват с 10% спрямо Великден 2015 г. и достигат стойност от над 3 млн. евро. Броят на направените покупки е близо 55 хил., което е с почти 25% повече спрямо 2015 г. Най-много средства за втора поредна година са изразходвани в Италия, където родните потребители са направили над 5 хил. покупки в празничните дни на стойност близо половин милион евро. Това е увеличение от над 30% в потребителския разход на българите на Апенините и е най-голямата сума в сравнение с всички останали държави по света.

Във Великобритания българските граждани са осъществили над 7 хил. покупки на обща стойност 234 хил. евро, или с 10% повече от 2015 г. В Гърция стойността на изхарчените средства нарастват с над 60% и надхвърлят 230 хил. евро, а броят на покупките достига 2 хил.  Данните на Visa Европа показват и значителна употреба на български карти Visa на POS терминали в Германия и Испания.

Употреба на български карти Visa през същия период е регистрирана и в екзотични дестинации като Кувейт, Непал, Чили, Казахстан, Фарьорските острови и Тринидад и Тобаго.

Visa Европа в България отчита силни резултати и в областта на онлайн търговията, където са регистрирани над 70 хил. трансакции на обща стойност над 2,7 млн. евро. Това е с близо 23% повече в сравнение с Великденските празници през 2015 г. Българските потребители са пазарували най-много от търговци, регистрирани в Унгария, Люксембург, Ирландия и САЩ, като общо в петте страни са направени близо 75% от всички покупки онлайн.

Делът на разплащанията на стоки и услуги без физическо наличие на картата (МОТО трансакции) бележи ръст от повече от 118% и достига малко над 820 хил. евро по Великден, а броят на трансакциите от този тип надхвърля 22 хил. 

* Статистиката включва разплащанията, извършени лице в лице на POS терминали, онлайн разплащанията и разплащания на стоки и услуги без физическо наличие на картата (МОТО трансакции).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Fine-clima
преди 7 години
Това вероятно е добра новина. Дано и у нас все повече чужденци си харчат парите. Защото сме готини, а в БГ е чисто, вкусно, лесно и евтино.http://fine-clima.wix.com/hvac
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още