IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Microsoft се включи в обезглавяването на Windows Phone

След Paypal, Here и Amazon сега и Skype отказва поддръжка на приложението за операционната система

12:20 | 22.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ето нещо, което прилича на самопризнание за безпомощност и провал: Skype – дъщерна компания на Microsoft, която концернът от Редмънд купи през 2011 г. за 8,5 млрд. долара, обяви, че няма да поддържа в бъдеще версии на приложението си за мобилната платформа Windows Phone.

От 1 октомври услугата за телефония и чат няма да е налична за смартфони с мобилната операционна система. Компанията възнамерява да се концентира над „платформите на бъдещето“, става ясно от постинг в корпоративния блог. Очевидно Windows Phone не спада към тях, а потребителите, някои от които са дали стотици евро за устройствата си, може да бъдат принудени да преминат към други модели, коментира DPA.

Причината за отстъплението - Skype в момента променя и актуализира технологията си за пренос на данни и в този контекст проверява кои операционни системи възнамерява да подкрепи. Това е необходимо, за да се създаде капацитет за разработване на софтуера, става ясно от публикацията в блога.

Приоритетно сега ще се разработват версии за Windows 10, iPhone и iPad, както и за Android. За сметка на това Skype вече няма да се поддържа не само за Windows Phone, но и за по-старите версии на MacOS, Windows и Android. Сред тях са Windows XP и Windows RT, който излезе през 2012 г. като версия за някои таблети.

Преди това онлайн търговецът Amazon и платежната услуга Paypal преустановиха подкрепата си за платформата. И без това изборът на програми за Windows Phone е по-ограничен от тези за iOS и Android. Мнозина разработчици не обръщат внимание на операционната система заради пазарния ѝ дял от едва 2%, а това води до липса на аргументи за придобиването на устройство с нея. 

Актуализация на операционната система също не е опция за мнозина. Microsoft предлага Windows 10 Mobile само за избрани модели, а по-стари от две години устройства обикновено остават настрана. 

Това според експерти е нов сигнал, че Microsoft се изтегля от бизнеса със смартфони. През 2013 г. концернът придоби мобилното поделение на Nokia за 7,2 млрд. долара, за да се конкурира по-успешно с Apple, Samsung и други конкуренти, но въпреки това не успя да завладее значим дял. В последствие главният изпълнителен директор Сатя Надела сви поделението, а хиляди работни места бяха съкратени.

През изминалото тримесечие приходите в поделението се сринаха със 71%, а по време на конференцията за разработчици Build не бе споменато нищо за плановете за мобилната платформа. Надела описва бъдещето с думите „mobile first, cloud first“ (първо мобилността, първо облаците), но очевидно това не важи за устройства с логото на Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
deant
преди 7 години
Сбогом. Поредния провал на Микромеките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още