IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият инвеститор Silver Lake влиза в Software AG

Американският фонд ще вложи 344 млн. евро в компанията като част от стратегическо партньорство

13:21 | 14.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на компанията в Дармщад. <em>Снимка: EPA/RONALD WITTEK</em></p>

Централата на компанията в Дармщад. Снимка: EPA/RONALD WITTEK

Американският финансов инвеститор Silver Lake влиза във втория по големина германски софтуерен производител Software AG. Silver Lake ще запише конвертируеми облигации на компанията за около 344 млн. евро, което представлява около 10% от текущо емитирания акционерен капитал, съобщи изненадващо листнатата в MDax компания в понеделник вечерта. Инвестицията е част от стратегическо партньорство за ускоряване на растежа на компанията като част от стратегията, инициирана от главния изпълнителен директор Санджай Брахмавар.

Bloomberg съобщи преди дни, че Software AG преглежда възможностите на капиталовия пазар, включително продажба. Партньорството е подкрепено и от фондацията Software AG на основателя на компанията Петер Шнел, която е най-големият акционер в базираната в Дармщат компания, като държи над 30%.

Надзорният съвет също се преструктурира за целите на партньорството. Председателят на Надзорния съвет Карл-Хайнц Щрайбих и председателят на одитния комитет Ралф Дитер ще напуснат постовете си в края на януари. Позициите ще бъдат поети от мениджъра на Silver Lake Кристиан Лукас и Джим Уайтхърст, който преди това е бил ръководител на производителя на софтуер Red Hat. Лукас ще бъде избран за председател на надзорния съвет. Акциите на Software AG загубиха 2,4% от стойността си след края на редовната търговия в платформата за търговия Tradegate.

Базираната в Дармщат Software AG е втората по големина софтуерна компания в Германия след SAP. Но докато други софтуерни компании се радват на голяма популярност на фондовия пазар през последните години, оценката на Software AG не се представя особено добре. В сравнение с цената в началото на 2018 г. оценката днес е с над 20% по-ниска. Когато Bloomberg и Handelsblatt съобщиха за пръв път за намеренията на Software AG да се продаде преди две седмици, цената на акциите временно се повиши с повече от осем процента, но след това отново се понижи значително.

При обявяването на последните си данни за тримесечието Software AG не успя да отговори на очакванията на анализаторите. В основното подразделение Digital Business анализаторите очакваха увеличение на входящите поръчки с 14,7%. Въпреки това след коригиране на валутните ефекти резервациите са се увеличили само с около 6%.

За сравнение, бизнесът с облаци се превърна в най-важния двигател на растежа за конкурента SAP. Само през третото тримесечие входящите поръчки там са се увеличили с 24%.

Инвестиционната банка Barclays също разглежда разговорите за продажба в този контекст: изглежда, че компанията предприема проактивна стъпка, се казва в първоначалната ѝ оценка. Това може би потвърждава предположението, че бизнесът не се развива напълно по план. Съществуват рискове за цифровото подразделение както през следващата година, така и след това, твърди Barclays.

Въпреки това ръководството обещава, че растежът ще се ускори през 2022 г. До 2023 г. приходите трябва да нараснат до 1 млрд. евро, а оперативният марж - до 25-30%. През следващите две-три години са възможни приходи за 1,5 млрд. евро, заяви главният изпълнителен директор на групата Санджай Брахмавар на Деня на капиталовите пазари през февруари.

Акционерите обаче гледат на Software AG с известен скептицизъм. През последните години компанията многократно не оправда очакванията. Въпреки това със сигурност има потенциал за повишаване на цените на акциите: Анализаторът Кнут Волер от Baader Bank очаква растежът да се ускори през новата година и по този начин да се подобрят и маржовете.

Software AG разполага с много офиси из целия свят. По-голямата част от тях се намират в Европа, но има и такива в Северна Америка, Южна Америка, Азия, Африка и Австралия. Компанията навлезе у нас през 2006 г., а в момента в София е един от по-големите развойни центрове на компанията с близо 300 души. За 2020 г. дружеството „Софтуер АГ дивелопмънт център", през което Software AG оперира в България, отчита приходи за 24,5 млн. лв. и печалба в размер на 808 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още