IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Microsoft записват най-бавния си растеж от 6 години

Търсенето се охлажда заради отслабването на световната икономика

10:00 | 25.01.23 г.
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Microsoft записа най-бавния темп на растеж на приходите си от продажби от повече от шест години през последното тримесечие, след като търсенето на софтуер и облачни услуги се охлади заради притесненията за състоянието на световната икономика, пише Wall Street Journal.

Приходите на компанията са нараснали с 2% през трите месеца до 31 декември спрямо година по-рано до 52,7 млрд. долара. Нетната печалба е спаднала с 12 на сто до 16,4 млрд. долара. Това е най-бавният ръст на приходите на компанията от тримесечието, което завърши през юни 2016 г.

„Организациите са предпазливи предвид макроикономическата несигурност“, коментира главният изпълнителен директор Сатя Надела.

Софтуерната компания е първият технологичен гигант, който обявява финансовия си отчет за тримесечието. Тя и други играчи от индустрията обявиха, че съкращават хиляди хора, за да отговорят на внезапно понижените очаквания за бъдещото търсене. Миналата седмица Microsoft обяви, че планира да премахне 10 хил. работни места заради забавянето на световната икономика. Това са най-големите съкращения на компанията от повече от осем години.

Microsoft каза, че очаква около 51 млрд. долара приходи за настоящото тримесечие, което представлява увеличение с 3% спрямо същото тримесечие на миналата година. Нейните акции, които първоначално записаха ръст на стойността след излизането на отчета, по-късно поеха надолу заради обявяването на прогнозата.

Бизнесът Intelligent Cloud, който включва облачното решение Azure, е записал 18% растеж до 21,51 млрд. долара. Azure е нараснал с 31%, което е малко над очакванията на някои анализатори. Главният финансов директор на Microsoft Ейми Хууд предупреди, че растежът на бизнеса с Azure се е забавил в края на годината и ще продължи да се забавя в следващите месеци.

„Наблюдаваме как клиентите стават все по-предпазливи в тази среда, а резултатите ни отслабнаха до декември“, коментира Хууд.

Microsoft е една от водещите компании в бизнеса с изчислителни облаци, който преживя бум по време на пандемията. В разгара на здравната криза Microsoft отчете няколко поредни тримесечие с по 50% или повече ръст на приходите от продажби на облачната си платформа на годишна база. Azure се нарежда на второ място в света след Amazon Web Services. Въпреки че Azure и другите облачни услуги на Microsoft остават основен двигател на растежа на компанията, търсенето не е същото като година по-рано, тъй като клиентите се опитват да управляват по-добре разходите си за облачни предложения.

Компанията залага, че следващата вълна на търсенето на облачни услуги може да дойде от това, че повече компании и хора ще започнат да използват изкуствен интелект. Гигантът засили отношенията си със стартъпа за изкуствен интелект OpenAI, който стои зад генератора на изображения Dall-E 2 и технологията зад ChatGPT, която може да отговаря на въпроси, да пише есета и други текстове.

До голяма степен Microsoft беше защитена от спада в последните месеци, тъй като генерира по-голямата част от приходите си от бизнес с компании, а не от реклама и от потребителски разходи. Въпреки това тя няма никакви гаранции срещу отшумяването на тенденциите от пандемията, които тласнаха нагоре търсенето, наемането на кадри и инвестициите, както и не е защитена от икономически предизвикателства като по-високите лихвени проценти.

Търсенето на операционната система Windows е спаднало с продажбите на персонални компютри, в които тя се ползва. Домакинствата, компаниите и правителствата, които купуваха компютри по време на пандемията, сега са по-предпазливи.

Това се е отразило и на приходите на Microsoft от сегмента за компютри, които са спаднали с 19% до 14,24 млрд. долара. Приходите, свързани с Windows, са се сринали с 39%, а тези от устройства, като таблетите Surface, също с 39%.

Общите продажби на персонални компютри в световен мащаб са се понижили с 29 на сто през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същия период година по-рано, сочат предварителни данни от компанията за пазарни проучвания Gartner. Финансовите анализатори не очакват тази тенденция да се подобри поне до 2024 г.

Microsoft каза, че приходите ѝ от видео игри са спаднали с 12% през последното тримесечие. Игрите и конзолите Xbox стават все по-важна част от бизнеса на компанията. Гейминг индустрията преживява забавяне след вдигането на рестрикциите, наложени заради Covid-19, тъй като хората прекарват по-малко време у дома.

Компанията направи огромен залог в сектора преди година, когато обяви, че планира да придобие Activision Blizzard за 75 млрд. долара. През декември Федералната търговска комисия предприе действия за блокиране на сделката, посочвайки, че тя може да даде възможност на Microsoft да поеме по-голям контрол над пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още