IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Microsoft и Amazon ще подчертаят отслабването на облачния бизнес

Забавянето на този сегмент може да донесе още предизвикателства на технологичния сектор

19:12 | 23.01.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

По-слабите разходи за облачни услуги от засегнатите от инфлацията бизнеси се очаква да попарят набраната инерция на продажбите на Amazon.com и Microsoft и да донесат още проблеми на сектора, който съкрати хиляди хора този месец, пише Ройтерс.

След години на бурен растеж, доскоро подхранван от работата и ученето от дистанция по време на пандемията, търсенето на изчислителни облаци се охлади през последните девет месеца, а ръстът на продажбите може да се забави допълнително, споделят анализатори.

Разходите на крайните потребители за облачни услуги, включително от най-големите доставчици в света – Amazon Web Services и Azure на Microsoft – се очаква да нараснат с 20,7% тази година, след 18,8% ръст през 2022 г. и 52,8% през 2021 г., сочат данни на Gartner.

„Много компании забавят миграцията си към облака или искат по-ниска цена за досегашните си планове“, посочва анализаторът на RBC Capital Markets Риши Джалурия.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела миналата седмица каза, че бизнесът е внимателен, тъй като „някои части на света са в рецесия, а други части очакват такава“.

Контекстът

Azure се очаква да запише ръст от 31% през тримесечието до края на декември според Visible Alpha. Това е най-слабият растеж, откакто Microsoft започна да разкрива данни за звеното през 2015 г.

AWS, доходоносният облачен бизнес на Amazon, който носи над една четвърт от приходите на компанията, се очаква да отчете 24% повишение на продажбите за последното тримесечие. За периода юли-септември показателят нарасна с 28%.

Забавянето се очаква да натежи и на Alphabet, третият по големина доставчик на облачни услуги – знак, че пазарът като цяло съзрява, твърдят анализатори.

„Лесните за прехвърляне“ работни процеси вече са в облака и за доставчиците ще бъде по-трудно да насърчат компаниите да прехвърлят останалата част от процесите си в техните платформи, каза по-рано този месец брокерската компания UBS.

Microsoft също така понесе удар и от спада на пазара на персонални компютри, където неговият софтуер Windows все още е доминираща операционна система. Amazon също усеща напрежение от забавянето на търсенето на дребно.

Очаква се приходите на Microsoft за фискалното ѝ тримесечие да нараснат с 2,5% до 52 млрд. долара – най-бавният темп на растеж от шест години. За Amazon прогнозата е за 5,8% ръст на приходите до 145,40 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още