IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зад големия бум на облачните услуги се крие скок на въглеродните емисии

Това застрашава изпълнението на целите на компаниите за въглеродна неутралност

21:39 | 17.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Емисиите, свързани с облачните изчисления, не се отчитат правилно при пресмятането на въглеродните емисии, което потенциално надценява корпоративния напредък по ангажиментите за въглеродна неутралност и възпрепятства по-мащабните усилия за ограничаване на парниковите газове, пише Bloomberg.

„Това се превърна в нещо като проблем със скритите емисии“,коментира Джон Рид, главен изпълнителен директор на Greenpixie, базирана във Великобритания фирма, която разработва софтуер за идентифициране на облачни емисии. Рид обсъжда свързаните с облака емисии на панел на COP27 днес.

Въпросните емисии се увеличават, тъй като все повече фирми пренасочат обработката на данни от собствени сървъри към интернет базирани, управлявани от Amazon.com. Alphabet и Microsoft. Сега се оказва по-трудно да се получат данните за емисиите з аизмерване на въглеродните отпечатъци на платформите за изчислителни облаци.  

Регулаторите са все по-загрижени за огромното потребление на вода и електричество от големите изчислителни операции. Компании като Meta Platforms, Alphabet, Microsoft и Amazon в последните месеци изпитват затруднения да получат разрешение за планиране на определени центрове за данни, сочи доклад на Bloomberg Intelligence от 8 ноември. Нидерландия и Ирландия наложиха мораториуми върху проекти през изминалата година, а някои компании в САЩ са изправени пред предизвикателства заради ползването на вода в засегнати от сушата райони.

Около 90% от данните в света са създадени през последните две години, твърди Рид. Според него това е отражение на всичко – от скока на бизнес видеоразговорите до използването на смартфони и популярността на Netflix. Общите дигитални емисии съставляват около 4% от глобалните емисии на парниковите газове, надхвърляйки 2,4-те процента, приписвани на търговсеките полети, посочват от Greenpixie.

Цифровите емисии, свързвани с повечето корпоративни потребители на данни, попадат в категория, известна като Обхват 3, което означава, че те се случват не в собствените помещения на компанията, а във веригата ѝ на доставки. За някои технологични фирми до половината емисии от Обхват 3 идват от облака, допълва Рид.

Великобритания е една от малкото страни, които се опитват да се справят с проблема. От 2018 г. насам всички държавни и публични отдели е трябвало да оценят своите емисии от цифрови технологии.

„Обхват 3 все още не е част от нормалния отговор, когато пускаме заявки за данни“, коментира Адам Търнър, ръководител дигитална устойчивост в Министерството на околната среда, храните и селските райони на Обединеното кралство. „Това е далеч от крайния потребител“.

Компаниите за облачен хостинг не са склонни да разкрият пълния си въглероден отпечатък, казва Търнър, посочвайки, че това се дължи на опасенията от критики.

Ако данните са налични, това би могло да стимулира усилията за намаляване на въглеродното въздействие на изчислителните облаци. Доставчиците могат да инсталират по-нови и по-нисковъглеродни сървъри. Центровете за данни могат да бъдат позиционирани там, където има по-лесен достъп до възобновяема енергия“.

„Емисиите от облака могат да бъдат намалени в мащаб, ако имаме подобни данни от облачните доставчици“, категоричен е Рид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още