IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft увеличава инвестицията си в разработчика на ChatGPT

Технологичният гигант планира да ползва решенията на OpenAI в потребителски и корпоративни продукти

09:49 | 24.01.23 г.
Сатя Надела. Снимка: Bloomberg L.P.
Сатя Надела. Снимка: Bloomberg L.P.

Microsoft инвестира 10 млрд. долара в OpenAI, чийто инструмент с изкуствен интелект ChatGPT стана особено популярен след пускането му през ноември, привличайки над 1 млн. потребители само за дни и създавайки нови дебати за ролята на изкуствения интелект в работния процес, пише Bloomberg.

Новата подкрепа, надграждаща сумата от 1 млрд. долара, която Microsoft инвестира в OpenAI през 2019 г. и още един кръг от 2021 г., цели да даде на Microsoft достъп до някои от по-популярните и напреднали системи с изкуствен интелект. Microsoft се конкурира с Alphabet, Amazon и Meta Platforms за доминация в бързо развиващата се технология, която генерира текст, изображения и други в отговор на кратки задания.

Същевременно OpenAI се нуждае от финансирането на Microsoft и от изчислителната мощ на компанията, за да се справя с огромните обеми от данни, с които оперира и които се ползват чрез все по-сложни модели, позволяващи на програми като DALL-E да генерират реалистични изображения, базирани само на няколко думи, а ChatGPT да създава впечатляващи, звучащи като човешки разговори.

Въпреки че Microsoft не разкрива подробности относно новата инвестиция, източник, запознат с въпроса, който е пожелал да остане анонимен, твърди, че става дума за 10 млрд. долара, които ще бъдат отпуснати в рамките на няколко години. Цената на акциите на Microsoft нарасна с 1% до 242,58 долара за брой сутринта в Ню Йорк.

Сделката ще подкрепи облачния бизнес на Microsoft – Azure, докато предоставя на OpenAI допълнителни специални суперкомпютри, на които да ползва своите сложни модели с изкуствен интелект и да подхранва своите проучвания. Microsoft планира да използва моделите на OpenAI в потребителски и корпоративни продукти и да пусне нови категории продукти, базирани на работата на OpenAI, обявиха компаниите в публикация в блог.

Сделката има сложна структура, защото инвеститорите в OpenAI имат ограничения във възвръщаемостта на инвестицията си. Microsoft ще получи почти половината от финансовата възвръщаемост на OpenAI, докато инвестицията не се изплати напълно, допълва един от източниците. Цялата печалба отвъд това, което се притежава от инвеститорите и служителите, ще се върне на OpenAI, която се управлява от неправителствена организация.

Новината за инвестицията беше обявена по-малко от седмица, след като Microsoft обяви, че съкращава 10 хил. служители заради слабата икономика, която засяга търсенето на софтуер. Microsoft отбеляза, че все пак продължава да инвестира и да наема кадри в областите, които са основен приоритет за нея. Софтуерният разработчик ще отчете финансовите си резултати за фискалното си второ тримесечие във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още