IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестицията на Microsoft в OpenAI бележи нова ера в изкуствения интелект

Технологичните гиганти неминуемо ще имат ключова роля в следващия етап от развитието на тази технология

22:30 | 16.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg L.P.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg L.P.

Инвестицията от 10 млрд. долара, която Microsoft потенциално насочва към базираната в Сан Франциско OpenAI, изглежда ще се превърне в ключова сделка за новата ера на изкуствения интелект, пишат Ричард Уотърс и Таби Киндър в анализ за Financial Times.

Ако американският софтуерен гигант е прав за мащабното влияние на технологията, това също така може да предизвика промени в света на изкуствения интелект (ИИ), докато други технологични групи се надпреварват да заемат мястото си в това ново поле.

OpenAI привлече вниманието през декември с пускането на ChatGPT – система с изкуствен интелект, която може да отговаря на запитвания и да създава текст, който звучи естествено. Но ръководителите на Microsoft вярват, че технологията зад услугата скоро ще има много по-голямо въздействие върху технологичния свят.

„Тези модели [с изкуствен интелект] ще променят начина, по който хората си взаимодействат с компютрите“, коментира Ерик Бойд, ръководител платформи с ИИ в Microsoft. Говоренето с компютър по толкова естествен начин, колкото с човек, ще направи революция в ежедневното изживяване при използване на технологии, допълва той.

„Те разбират вашето намерение по начин, който не беше възможен преди, и могат да го преведат в компютърни действия“, посочва Бойд в интервю за Financial Times, дадено преди обявяването на новината за потенциалната сделка.

Евентуалната инвестиция е свързана със значителен миноритарен дял, като ще оцени OpenAI на 29 млрд. долара. Microsoft отказва да коментира въпроса.

Потенциалната сделка се появява в момент, в който рисковите инвеститори бързат да подкрепят най-новата тенденция в изкуствения интелект, след като предишните им инвестиционни прищявки, като блокчейна и криптовалутите, избледняха.

Microsoft направи първата си инвестиция от 1 млрд. долара в OpenAI през 2019 г. Софтуерният гигант вече е използвал технологията на компанията в редица свои продукти, въпреки че директори казват, че това е само началото на всичко, което ще последва.

От 2021 г. клиентите на облачните услуги на технологичния гигант могат да плащат за достъп до GPT-3, генериращ текст модел на изкуствен интелект. Dall-E 2 – част от вълната от системи за генериране на изображения, които превзеха света на ИИ миналата година, пък стои в основата на скорошен продукт за графичен дизайн на Microsoft, който носи името Designer.

Междувременно Codex – система, която подсказва на софтуерните разработчици кои редове от кода да напишат, беше превърната в продукт от GitHub, услугата на Microsoft за програмисти.

Скоростта, с която инструментите с изкуствен интелект като този преминават от напреднали изследвания към ежедневни продукти, може да няма паралел в технологичната история, твърдят експерти по ИИ. Codex беше представена в изследване на OpenAI едва в средата на 2021 г., но в рамките на година Microsoft успя да я превърне в търговска абонаментна услуга.

Последна актуализация: 09:46 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Изкуственият интелект няма шанс срещу естествената простотия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Мдааа ... очертава се водеща надграждаща технология . Но! Сама по себе си не предлага нищо . За успеваемост от приложението й са необходими доста предпоставки , като се замисля ... Заинтригува ме ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още