IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестицията на Microsoft в OpenAI бележи нова ера в изкуствения интелект

Технологичните гиганти неминуемо ще имат ключова роля в следващия етап от развитието на тази технология

22:30 | 16.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg L.P.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg L.P.

Според главния изпълнителен директор на GitHub Томас Домке 40% от кода, създаден от разрабочиците, които ползват услугата Copilot, се генерира автоматично от системата с изкуствен интелект. Така времето, необходимо за създаване на код, се намалява наполовина – огромен скок в ефективността след десетилетия на до голяма степен неуспешни усилия за повишаване продуктивността на разработчиците.

„Това е умопомрачителна статистика за продуктивността“, коментира Домке.

Голяма част от технологията на OpenAI е свързана със създаването на т.нар. големи езикови модели, които се обучават с огромни масиви от текст. За разлика от по-ранните форми на машинно обучение, които доминираха ИИ през последното десетилетие, тази техника доведе до разработването на системи, които могат да се използват в повече области, а това повишава тяхната търговска стойност.

„Истинската сила на тези модели е, че имат способността да изпълняват толкова много различни задачи едновременно“, коментира Бойд от Microsoft. Той допълва, че това прави възможно използването на изкуствен интелект за нови задачи, без да е необходимо да бъде обучаван.

Google и други технологични гиганти, както и редица стартъпи, също са вложили ресурси в създаването големи ИИ модели като този. Но откакто GPT-3 смая света през 2020 г. с възможността си да създава големи текстове по поискване, OpenAI зададе темпото с редица привличащи погледа публични демонстрации.

Ръководителите на Microsoft се стремят да използват технологията в по-широка гама от продукти. На събитие на компанията в края на миналата година главният изпълнителен директор Сатя Надела прогнозира, че генеративният изкуствен интелект ще доведе до „един свят, в който всеки, независимо от професията му“, ще може да получи помощ от технологията „за всичко, което прави“.

Генеративният изкуствен интелект се очаква да се превърне в основна част от приложенията за „продуктивност“ като Office на Microsoft, твърди Орен Ециони, съветник и член на борда на A12, институт за проучване на изкуствения интелект, създаден от съоснователя на Microsoft Пол Алън.

Всички работници в крайна сметка ще използват софтуер за продуктивност, който им представя подходяща информация, проверява работата им и предлага автоматично генериране на съдържание, допълва той.

Потенциалното сътресение, което това може да предизвика в софтуерния свят, не беше пропуснато от конкурентите на Microsoft, които виждат технологията като рядка възможност да навлязат на пазари, доминирани от технологичните гиганти.

Емад Мостаке, ръководител на базираната в Лондон Stability AI, която миналата година нашумя с пускането на своята система с отворен код за генериране на изображения, твърди, че неговата организация създава „убиец на PowerPoint” – инструмент с изкуствен интелект, който е проектиран, за да направи много по-лесно създаването на презентации от широко използваното приложение на Microsoft.

Този ход е както отбранителен, така и директна атака към Microsoft, докато тя се опитва да защити утвърдени продукти като Office.

Последна актуализация: 09:46 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Изкуственият интелект няма шанс срещу естествената простотия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Мдааа ... очертава се водеща надграждаща технология . Но! Сама по себе си не предлага нищо . За успеваемост от приложението й са необходими доста предпоставки , като се замисля ... Заинтригува ме ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още