IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на ChatGPT в разговори с инвеститори при оценка от 29 млрд. долара

OpenAI може да стане един от малкото стартъпи, способни да наберат пари при по-високи оценки на частния пазар

09:45 | 06.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Алтман, съосновател и главен изпълнителен директор на OpenAI Inc., по време на TechCrunch Disrupt 2019 в Сан Франциско. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Сам Алтман, съосновател и главен изпълнителен директор на OpenAI Inc., по време на TechCrunch Disrupt 2019 в Сан Франциско. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

OpenAI, изследователската лаборатория, която стои зад станалия световно известен чатбот ChatGPT, води преговори за продажба на съществуващи акции в търгово предложение, което според запознати ще оцени компанията на около 29 млрд. долара и би я превърнало в един от най-ценните американски стартъпи на хартия, въпреки че генерира малко приходи.

Фирмите за рисков капитал Thrive Capital и Founders Fund водят преговори за закупуване на акции, твърдят източници на The Wall Street Journal. Според тях OpenAI може да продаде акции за поне 300 млн. долара. Сделката е структурирана като търгово предложение, като инвеститорите купуват акции от съществуващи акционери, като например служители. 


Новата сделка ще удвои приблизително оценката на OpenAI спрямо предишното търгово предложение, осъществено през 2021 г., когато OpenAI беше оценена на около 14 млрд. долара, съобщи The Wall Street Journal. OpenAI е генерирала десетки милиони долари приходи, отчасти от продажбата на софтуера си за изкуствен интелект на разработчици, но някои инвеститори изразиха скептицизъм, че компанията може да генерира значими приходи от технологията.

Не е постигната окончателна сделка и условията могат да се променят, казват източници. OpenAI отказва да коментира темата. 

През миналата година OpenAI пусна поредица от продукти, базирани на изкуствен интелект, които привлякоха вниманието на обществеността, включително програмата за генериране на изображения Dall-E 2 и чатбота ChatGPT. Ако търгът се осъществи при тази оценка, OpenAI ще бъде един от малкото стартъпи, способни да наберат пари при по-високи оценки на частния пазар, където инвеститорите се отдръпнаха от нови сделки предвид миналогодишния технологичен разгром.

Microsoft Corp. също е в напреднали преговори за увеличаване на инвестицията си в OpenAI, съобщава WSJ. През 2019 г. Microsoft инвестира 1 млрд. долара в OpenAI и стана неин предпочитан партньор за комерсиализиране на нови технологии за услуги като търсачката Bing и приложението за дизайн Microsoft Design.

OpenAI, ръководена от инвеститора в технологии Сам Алтман, е основана като организация с нестопанска цел през 2015 г. с цел да провежда изследвания в областта на изкуствения интелект в полза на човечеството. Сред първоначалните ѝ спонсори са главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск, съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман и Алтман.

Под ръководството на Алтман през 2019 г. OpenAI създаде подразделение с нестопанска цел, за да може по-лесно да набира средства за финансиране на изчислителната мощност, необходима за обучението на алгоритмите ѝ. Тя предприе по-бърз подход към публичното оповестяване на моделите си за изкуствен интелект в сравнение с по-големи конкуренти като Google на Alphabet Inc., която по-бавно оповестяваше технологиите си отчасти поради етични съображения.

ChatGPT, чатботът, в който потребителите получават интелигентни отговори на запитвания като например „опишете дебат между двама колежани за стойността на образованието в областта на изкуствата", надхвърли един милион потребители няколко дни след стартирането си на 30 ноември, става ясно от съобщение в Twitter на Алтман. Някои наблюдатели от бранша възхваляват инструмента като голям технологичен пробив и потенциална алтернатива на сегашните търсачки, въпреки че Алтман признава, че резултатите на програмата често съдържат фактологични грешки.

OpenAI се надява един ден да постигне това, което изследователите на изкуствения интелект наричат „изкуствен общ интелект", или технология, която може напълно да отразява интелигентността и способностите на хората. В интервю за WSJ през декември Алтман заяви, че инструментите на OpenAI могат да променят технологичния свят подобно на изобретяването на смартфона и да се справят с по-големи научни предизвикателства.

По онова време той заяви, че OpenAI не планира да бъде придобита или да стане публична компания, което означава, че инвеститорите вероятно ще могат да получат парични средства само чрез вторични продажби на акции. 

Наскоро Алтман каза пред инвеститорите, че компанията скоро ще може да генерира до 1 млрд. долара годишни приходи, отчасти чрез таксуване на потребителите и предприятията за своите продукти, съобщи WSJ.

Според запознати предишни инвеститори в OpenAI са Khosla Ventures и хедж фондът Tiger Global Management. 

Компанията е ограничила печалбите на някои рискови инвеститори в бизнеса до около 20-кратната им инвестиция, като те могат да получат по-голяма възвръщаемост, ако изчакат по-дълго време, преди да продадат акциите си, съобщи по-рано WSJ. OpenAI заяви, че подобни ограничени инвестиционни структури са необходими, за да се гарантира, че стойността на OpenAI ще се натрупва не само за инвеститорите и служителите, но и за човечеството като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още