IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестицията на Microsoft в OpenAI бележи нова ера в изкуствения интелект

Технологичните гиганти неминуемо ще имат ключова роля в следващия етап от развитието на тази технология

22:30 | 16.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg L.P.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg L.P.

С потенциалната си инвестиция в OpenAI Microsoft се опитва да използва технологията и финансовите си възможности, за да се позиционира като основна платформа, върху която да бъде изградена следващата ера на изкуствения интелект.

„Обемът облачна изчислителна мощност, от която се нуждае [OpenAI], надхвърля възможностите на един стартъп“ или рисков инвеститор, твърди един от инвеститорите в компанията. Това означава, че OpenAI няма друг избор, освен да потърси финансова подкрепа от шепата технологични гиганти, допълва той.

Microsoft се опита да използва първата си инвестиция в OpenAI, за да получи преднина, като изгради това, което описва като суперкомпютър, за да обучи огромните ИИ модели. Същата технологична платформа сега се използва и от компанията майка на Facebook – Meta, за разработките ѝ с изкуствен интелект.

Наскоро Надела заяви, че преднината, която компанията му е получила от работата си с OpenAI, означава, че изчисленията, извършени от нейния суперкомпютър, струват едва наполовина на тези на най-големите ѝ конкуренти. Всяко подобно предимство може да бъде ключово. 

Най-големите конкуренти на Microsoft в областта на облачните изчисления също се опитват да се съюзят с някои от най-обещаващите компании за генеративен изкуствен интелект, въпреки че нито една от другите стартиращи фирми в областта не е създавала модели с мащаба или диапазона на работа на OpenAI.

Облачното подразделение на Amazon има тригодишен договор да работи като изчислителна платформа на Stability AI. Друг стартъп в сферата на изкуствения интелект – CohereAI, който беше основан от трима изследователи от Google, през 2021 г. сключи сделка за използване на изчислителната платформа на компанията за търсачки, за да обучава собствения си ИИ.

Ако шепа технологични гиганти се превърнат в основни платформи (и инвеститори в) стартъпите, изграждащи следващото поколение технологии с изкуствен интелект, това може да предизвика безпокойството на регулаторите.

Източник, запознат с инвестиционните планове на Microsoft, призна, че съюзът с OpenAI вероятно ще бъде следен внимателно, но допълва, че миноритарната инвестиция не би трябвало да провокира регулаторна намеса.

Но тъй като собствениците на платформите за облачни изчисления трябва да поддържат задаваща се ера на генеративния изкуствен интелект, изглежда неизбежно технологичните гиганти да имат основната дума в това, което следва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Изкуственият интелект няма шанс срещу естествената простотия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Мдааа ... очертава се водеща надграждаща технология . Но! Сама по себе си не предлага нищо . За успеваемост от приложението й са необходими доста предпоставки , като се замисля ... Заинтригува ме ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още