IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft преговаря за инвестиция в създателя на ChatGPT

Софтуерният гигант може да подкрепи OpenAI с 10 млрд. долара

11:38 | 10.01.23 г.
Снимка: Zed Jameson/Bloomberg
Снимка: Zed Jameson/Bloomberg

Американският софтуерен гигант Microsoft води преговори да инвестира 10 млрд. долара в OpenAI, създателя на популярния бот с изкуствен интелект ChatGPT, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Разглежданото предложение изисква базираната в Редмонт, щата Вашингтон, компания да вложи парите в рамките на няколко години, въпреки че окончателните условия може да се променят, допълват източниците, пожелали да останат анонимни. По думите им двете компании обсъждат сделката от месеци.

По-рано Semafor писа, че потенциалната инвестиция ще включва други фирми за рисков капитал и може да оцени OpenAI на около 29 млрд. долара, казват източници на изданието. Документите, изпратени до инвеститорите, са целяли приключване на споразумението в края на 2022 г.

Представители на Microsoft и OpenAI не са пожелали да коментират въпроса.

ChatGPT набра голяма популярност след пускането си в края на ноември, привличайки първия си милион потребители за по-малко от седмица. Неговата имитация на човешки разговор предизвика спекулации за потенциала му да измести професионалните автори и дори да застраши основния бизнес с търсачки на Google. Организацията зад услугата, съоснована от Илон Мъск и инвеститора от Силициевата долина Сам Алтман, генерира средства като таксува разработчиците за лицензиране на технологията.

Тази нова технология е изградена върху езиковия модел GPT-3 на OpenAI и се появи в края на една година, в която изкуственият интелект беше сред водещите теми в медиите. Моделът Dall-E на компанията, който служи за генериране на изображения, като приема писмени указания и създава произведения на изкуството и други изображения, също породи широк дебат относно влиянието на изкуствения интелект в творческите индустрии. OpenAI вече работи върху наследника GPT-4.

По-рано Microsoft инвестира около 1 млрд. долара в OpenAI. Освен това работи за добавяне на ChatGPT към своята търсачка Bing, търсейки конкурентно предимство предвид доминацията на Alphabet на пазара на търсачки. Ботът може да отговаря на запитвания по естествен и човешки начин, като води разговор и отговаря на последователни въпроси за разлика от основния набор от линкове, които предоставя Google Search.

И все пак загрижеността относно точността на бота е повод за предпазливост относно преждевременната му употреба, а училищата в Ню Йорк дори забраниха на своите ученици достъп до ChatGPT. Самият Алтман казва, че точността на услугата не е достатъчно добра, за да може напълно да се разчита на нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още