IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google отвори нов изследователски AI център в Париж

Франция междувременно се опитва да се позиционира като европейски център за развиващи се технологии

19:35 | 15.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Google на Alphabet отвори нов център в Париж, в който ще работят нейните изследователски екипи, занимаващи се с изкуствен интелект. Това се случва, докато френската столица се опитва да се превърне в европейски център за развиващи се технологии, пише Bloomberg.

На новото място ще работят общо 300 учени и инженери, които преди са били разпръснати из други офиси на Google в Париж, обяви главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай на церемонията по откриването, на която присъства френският министър на финансите Бруно Льо Мер.

„Париж е световен център за иновации и магнит за технологични кадри“, коментира Пичай. Центърът ще обслужва стартъпи, академици и други компании, включително такива, които не използват продуктите на Google с изкуствен интелект.

Франция се позиционира като един от основните европейски центрове за изкуствен интелект. Mistral AI, френският конкурент на OpenAI, създаден преди по-малко от година, през декември достигна оценка от 2 млрд. долара. Калифорнийският стартъп Poolside AI се премести в Париж миналата година, след като набра над 100 млн. долара начален капитал.

Google се фокусира все повече върху изкуствения интелект, след като усилията на конкурентите Microsoft и OpenAI се смятат за потенциално застрашаващи основния ѝ бизнес с интернет търсачки.

Миналата година тя сля изследователските си звена DeepMind и Google Brain AI в опит да поддържа темпото в надпреварата за разработване на технологията.

Пичай също така се срещна и с френския президент Еманюел Макрон по-рано днес. Двамата са обсъдили редица теми, включително подготовката за френската среща на върха, посветена на изкуствения интелект и планирана за по-късно тази година, обявиха от Елисейския дворец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още