IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank ще инвестира близо 1 млрд. долара в собствен изкуствен интелект

Конгломератът иска да създаде голям езиков модел на японски език

22:28 | 23.04.24 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският технологичен конгломерат SoftBank се опитва да разработи специфичен модел генеративен изкуствен интелект на японски език и планира да инвестира 960 млн. долара в следващите две години, за да подсили своите изчислителни мощности, пише Nikkei, цитиран от Ройтерс.

Обучаването на големи езикови модели (LLM), като ChatGPT на OpenAI, изисква усъвършенствани графични процесори, които SoftBank планира да закупи от американския гигант в производството на чипове Nvidia, посочва Nikkei, позовавайки се на анонимни източници.

Инвестицията от 150 млрд. йени (960 млн. долара) ще бъде направена през 2024 и 2025 г. и е в допълнение към 20-те млрд. йени, които SoftBank похарчи за изчислителна инфраструктура миналата година.

Най-новата инвестиция се смята за най-голямата по рода си от японска компания, а когато бъде завършена, вероятно ще даде на SoftBank най-мощните изчислителни способности в страната, допълва Nikkei.

Според друг текст на Nikkei Asia Япония няма частни компании с високопроизводителни суперкомпютри, които са необходими за изграждането на големи езикови модели въпреки засиления интерес към технологията.

Инвестициите на SoftBank биха могли да променят това и да дадат на Япония един силен местен играч в сферата на генеративния изкуствен интелект в момент, в който международни играчи се опитват да навлязат на пазара.

Миналата седмица OpenAI отвори първия си офис в Токио като част от плановете си за глобална експанзия. Междувременно Microsoft заяви, че ще инвестира 2,9 млрд. долара в рамките на две години, за да увеличи облачните си изчисления и AI инфраструктурата си в страната.

През фискалната 2024 г. SoftBank очаква да завърши своя първи модел, който ще има 390 млрд. параметъра, което е показател за сложността на големите езикови модели. Освен това през 2025 г. ще започне да разработва високоефективен модел с 1 трлн. параметъра, пише Nikkei.

Други местни играчи, като японската телекомуникационна компания NTT, обявиха, че планират да разработят голям езиков модел през тази фискална година. NTT твърди, че ще инвестира 8 трлн. йени (51,7 млрд. долара) в области на растеж като центрове за данни и изкуствен интелект в следващите пет години.

По данни на Statista Market Insights японският пазар на изкуствен интелект се очаква да нарасне до около 13 млрд. долара до 2030 г., с около 17 пъти по-голям спрямо 2023 г.

Цената на акциите на SoftBank се повлия положително от прехвърлянето на фокуса ѝ върху изкуствения интелект. От началото на годината тя е нараснала с 20%. Освен това групата е мажоритарен собственик на компанията за чипове Arm, а очакванията за ръста на нейните приходи от продажби нараснаха предвид бума на AI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още