IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъмните облаци отново надвиснаха над SoftBank

Цената на акциите на компанията пое надолу след колапса на We Work и след като Vision Fund отчете загуба

16:52 | 10.11.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на японския конгломерат SoftBank се понижи, след като Vision Fund отчете поредна загуба, предвид понижението на оценката на WeWork и други компании от портфолиото на фонда, на фона на загубата от валутни курсове, пише Bloomberg.

Стойността на книжата спадна с 9,3 на сто в петък, записвайки най-голямото си понижение от година.

Това се случва, точно когато основателят и главен изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон се насочва към нови сделки със стартъпи. Сегментът на Vision Fund загуби 258,9 млрд. йени (1,7 млрд. долара) в края на септември, като същевременно с това записа спад в стойността на дяловете си в SenseTime Group, AutoStore Holdings и Symbotic. Той също така отписа част от стойността на WeWork и и разкри кумулативна загуба от 14,2 млрд. долара до септември заради подкрепата си за губещия пари стартъп за споделени офиси. Тази сума обаче може да нарасне след подаването на документи за несъстоятелност на WeWork тази седмица.

Всичко това хвърля сянка върху твърденията на SoftBank, че най-лошото за Vision Fund е приключило. Фондът насочи над 140 млрд. долара в стотици губещи средства компании по целия свят. Същевременно не е съвсем ясно какво е представянето на повече от нелистнатите компании в портфолиото на Vision Fund.

„Банкрутът на WeWork носи нова вълна от негативен пиар за Vision Fund”, докато резултатите за второто тримесечие са под очакванията, пише анализаторът на CLSA Оливър Матю. „Но по-важният фактор ще бъде нивото на възстановяване на IPO пазара в САЩ“.

Като цяло SoftBank генерира нетна загуба от 931,1 млрд. йени, спрямо 3 трлн. йени печалба миналата година, когато японската компания осребри дела си в Alibaba Group Holding. Сега SoftBank понесе удар в размер на 183 млрд. йени от по-слабата йена, отчасти заради задълженията си, деноминирани в щатски долари. Анализатори очакваха нетна печалба от средно 203,4 млрд. долара.

SoftBank се опитва да си възвърне позициите, след като Vision Fund загуби 53 млрд. долара през последните две години заради лошите си инвестиции в стартъпи. Първичното публично предлагане на Arm Holdings за 4,9 млрд. долара даде на SoftBank известен капитал, за да преследва сделки.

Главният финансов директор Йошимицу Гото, който пое задълженията на Сон по представяне на резултатите, предпочете да изтъкне положителните неща от последното тримесечие. Той коментира, че стойността на Arm в момента е три пъти по-голяма от инвестицията ѝ – от 3,3 трлн. йени е достигнала 8,5 трлн. йени.

Освен това заяви, че в портфолиото има активи за над 29 млрд. долара, от които SoftBank може да спечели скоро, като изтъкна компанията майка на TikTok – ByteDance, Fanatics и PayPay.

„В момента SoftBank е в инвестиционен режим“, коментира Гото по време на брифинг в Токио след обявяването на резултатите. „Инвестираме два до три пъти повече, отколкото правехме на тримесечна база, спрямо същия период година по-рано“.

SoftBank заяви, че е инвестирала 1,5 млрд. долара през тримесечието до края на септември и 1,8 млрд. долара тримесечие преди това. Сумата е значително по-ниска от десетките милиарди долари, които инвестираше на тримесечие в славните си дни.

Към края на септември SoftBank Group е имала около 110 компании в портфолиото си, в това число Alibaba, T-Mobile US и Deutsche Telekom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 месеца
...Иначе, името му...ама много руско бе, "Сон". На български, "Сънчо". Сладур. Мно'о му се радвам на тоз чичо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 месеца
Я, Бай Мацайоши с неговото "Вижън", пак ся спънал. Ама няма да ни омъчни с някое харакири. Ще си пие чая, пък клиентите на БАМ-ката, да.Му.мислят. Тъй ги виждам аз нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още