IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank най-сетне се върна към печалбата

Компанията изплува след четири поредни тримесечия на загуба

11:13 | 08.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

SoftBank Group записа първата си печалба след четири поредни тримесечия на загуба, подкрепена от възстановяването на стойността на публичните активи на Vision Fund и неочакваната печалба от акциите на T-Mobile US, пише Bloomberg.

Базираният в Токио технологичен инвеститор отчете 950 млрд. йени (6,4 млрд. долара) нетна печалба за тримесечието до края на декември, след като година по-рано обяви загуба от 783 млрд. йени. Това е първата печалба на японската компания от септември 2022 г., докато тя се бори с волатилните колебания в стойността на своите инвестиции в стартъпи.

Звеното Vision Fund е спечелило 422,74 млрд. долара за периода спрямо загубата на 660,1 млрд. йени година по-рано. DoorDash, AutoStore Holdings и Symbotic са сред компаниите, които са допринесли най-много за успеха на Vision Fund през периода.

Доброто тримесечие може да предвещава голямо облекчение, твърди анализаторът в Astris Advisory Кърк Будри. „Не бяхме прекалено оптимистични за текущото портфолио, но листването на ключови активи на VF1 като ByteDance и Fanatics може да осигури известно облекчение през 2024 г.“, пише той в бележка преди излизането на отчета, визирайки инвестициите на Vision Fund в китайския собственик на TikTok и американския онлайн магазин за спортни облекла и стоки за фенове.

SoftBank записа допълнителна неочаквана печалба от споразумение за получаване на повече от 48 млн. акции от T-Mobile на стойност близо 8 млрд. долара. Сделката е част от споразумението, сключено когато T-Mobile придоби конкурента Sprint, който преди беше звено на SoftBank, през 2020 г. с идеята да даде на SoftBank повече акции в T-Mobile, ако книжата повишат стойността си над определено ниво през даден период.

40-процентното рали на акциите на наскоро листнатото звено за дизайн на чипове Arm Holdings през последното тримесечие допълнително е тласнало нагоре финансовите резултати на SoftBank. Като собственик на дял от близо 90% от британската фирма, SoftBank вероятно ще може да използва Arm, за да финансира заеми за нови инвестиции, по същия начин, по който делът ѝ в Alibaba Group Holding помогна на SoftBank Да си осигури средства за придобиването на Arm.

В сряда Arm даде оптимистична прогноза за финансовите си резултати, която надхвърли прогнозите. Цената на акциите на Arm се повиши по време на следборсовата търговия, доближавайки капитализацията на компанията до 100 млрд. долара.

Въпреки това скептицизмът относно стотиците частни стартъпи на Vision Fund остава. Вторият Vision Fund, финансиран изцяло от SoftBank, е затънал в загуба, след като спадът след пандемията покоси оценките на стартиращите технологични компании по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още