IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Льоб отново разбуни Sony

Акциите на компанията се свиват с над 3% заради съпротива срещу плановете на Third Point за разделяне на концерна

09:50 | 01.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Даниел Льоб отново разбуни Sony

Акциите на Sony Corp. се обезцениха с 3,1% на борсата в Токио, след като икономическият ежедневник Nikkei съобщи, че компанията е готова да отхвърли предложението на милиардера Даниел Льоб да се продаде част от подразделението за забавления под формата на първично публично предлагане, предава Bloomberg.

Пазарната капитализация на компанията се сви до най-ниското си ниво от повече от месец, след като акцията се търгуваше за 2 036 йени. Търгуваните и в Ню Йорк акции на Sony по-рано приключиха сесията на най-ниското си ниво от близо месец.

На среща на борда вчера някои директори на Sony са внесли възражения срещу плана на хедж фонда Third Point LLC на Льоб да продаде част от бизнеса, който създава и разпространява филми, телевизионни предавания и музика, пише Nikkei. Oфициалното отхвърляне на този план се очаква скоро, се казва в материала на вестника.

„Бордът на Sony и мениджмънтът продължават да преглеждат предложението на Third Point, и все още нямаме коментар по материала", заявява Джим Кенеди, говорител на компанията в Ню Йорк. Мами Имада, базиран в Токио говорител на производителя за електроника, отказа коментар. Елиса Дойли, управляващ директор на Third Point, също отказа коментар.

Акциите на Sony удвоиха стойността си от началото на тази година в Токио. Ръстът бе задвижван от оптимизма на инвеститорите за това, че главният изпълнителен директор Казуо Хирай отбелязва напредък при производителя на телефони Xperia, конзолите за видео игри PlayStation и телевизорите BRAVIA. Базираната в Ню Йорк Third Point, която придоби дял от Sony по-рано през годината, притиска Хирай да отиде по-далеч в преструктурирането на компанията и да предприеме продажба на 20 на сто от подразделението Entertainment.

Според Льоб, известен с навика си да изпраща отворени писма към компании, чиито акции притежава, Sony трябва да се раздели с част от Sony Entertainment (музика и кино), както и със Sony Financial, макар компанията да има печеливш застрахователен бизнес. Част от този бизнес – между 15 и 20%, трябва да бъде качен на борсата, настоява хедж фонд мениджърът. Натискът от страна на акционерите може да доведе до това, филмовият бизнес на компанията да стане по-ефективен, аргументира се предприемачът.

Льоб твърди, че наличието на независим съвет и акционери ще принуди ръководството на операциите за кино, телевизия и музика на Sony да стане по-дисциплинирано и отговорно пред инвеститорите. Компанията ще отчете финансовите си резултати за първото тримесечие днес и се очаква да реализира печалба от 2,6 млрд. йени (27 млн. долара), показва средната прогноза на петима анализатори, анкетирани от Bloomberg News.

Льоб засили критиките си към управлението на Sony Entertainment в писмо от 29-и юли, адресирано до инвеститорите в Third Point, цитирайки разочароващи данни от бокс офис класации, като например високобюджетния филм " After Earth" и "White House Down". Той посочи, че маржовете на печалба в това подразделение на Sony остават зад тези на конкуренцията. 

Sony работи с Morgan Stanley и Citigroup Inc., за да оцени предложението на Льоб, заявяват запознати със случващото се източници. Съветниците на компанията са отправили препоръки към борда вчера, съобщава Nikkei. И тъй като редица директори се съпротивляват на отделянето, Sony ще разкрие повече информация за подразделението, пише още вестникът.

Днешният доклад за приходите ще разкрие пред инвеститорите повече доказателства за това дали Хирай е постигнал напредък в преструктурирането на отчаяното подразделение за електроника, на чието развитие той даде най-висок приоритет. 

Макар дейността на новия главен изпълнителен директор Казуо Хираи да е в правилна посока, тя трябва да бъде много по-бърза и крайна, смята Льоб, чийто фонд е най-големият инвеститор в японския производител с дял от 6,5% на стойност 1,1 млрд. долара. Според Льоб компанията трябва да се фокусира върху това, в което е най-добра – електрониката.

Даниел Льоб е известен с това, че се намесва в начина на управление на компаниите, в които инвестира. Това почуства особено болезнено интернет ветеранът Yahoo. Преди около година и половина Льоб направи публично достояние разкрасената автобиография на бившия главен изпълнителен директор Скот Томпсън. Томпсън трябваше да си отиде, а Third Point на Льоб получи преследваното от месеци място в Борда и изигра ключова роля при назначаването на новия главен изпълнителен директор Мариса Майер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още